„Půjdeme na romantickou večeři a poté máme zamluvené dva lístky na nový film Padesát odstínů šedi," uvedl Bednář. Ten dodal, že samozřejmě nesmí chybět drobný dáreček pro partnerku a květina. Podobný scénář plánuje mnoho párů, kteří se rozhodli oslavit svátek všech zamilovaných – svatého Valentýna.

Valentýn je významný i pro všechny obchodníky na Havlíčkobrodsku. Někteří z nich plánují speciální valentýnská menu, jiní lákají na slevy či tematické zboží. Podle Lucie Vorlíčkové, vedoucí obchodu Ego Fashion v Havlíčkově Brodě, je největší zájem o šperky a spodní prádlo.

„V minulém týdnu přišlo hodně mužů, kteří vybírali svým ženám nějaký drobný šperk. Překvapilo nás, že přišel i jeden starší pán, který se rozhodl, že chce společně se svou ženou oslavit poprvé Valentýna," řekla Vorlíčková.

Ta podotkla, že výjimkou není ani spodní prádlo, které nakupují především mladé dívky. „V nabídce máme také například masáže nebo různé dárkové poukazy," doplnila.

Valentýnské menu mají i v restauraci a kavárně Coffee Noll v Havlíčkově Brodě. „Ke každé kávě budeme dávat srdíčko. V nabídce budeme mít i speciální horké maliny a nesmí chybět ani růžové víno," popsal valentýnskou nabídku Jiří Janů, vedoucí Coffee Noll.

Na Valentýna nezůstávají pozadu ani knihkupectví. Podle majitele Knihkupectví Vysočina Petra Novotného lidé nakupují různé knihy nebo přání.

„Oblíbené jsou například malé knížky, ve kterých jsou krátké citáty a životní moudra," podotkl Novotný. Ten dodal, že dnes žádnou speciální akci nemají.

Naopak již několik dnů má Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě umístěn stojan s knihovnickými tipy na Valentýnské čtení. Čtenáři mezi knihami mohou nalézt různé romány s romantickou tematikou. Nechybí ani červená knihovna.

Pokles prodeje pak uvádějí květináři. Podle vedoucí květinářství Petry Křesťanové již není o květiny takový zájem, jaký byl v minulosti.

Sv. Valentýn

Svátek svatého Valentýna se slaví v anglosaských zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky.

Svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do urny lásky vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem" v následujícím roce.