Langoš, bramborák nebo klobása za stovku. Na svezení dítěte pár minut na atrakci někde ani stovka nestačila. „Kdysi jsme chodili s bráchou na autíčka za dvacku a mámě se to ještě zdálo drahé. A kolotoč byl za pět korun,“ povzdechl si Milan Beránek z Havlíčkova Brodu.

Ilustrační foto.
Tropy a bouře na Vysočině: teploty překročí třicítku, hrozí přívalové srážky

Spokojení nebyli ani obchodníci. Někteří už v neděli dopoledne rychle balili stánky. „Lidi jen chodí kolem a nekoupí nic. Není divu, ceny jdou nahoru a lidi nemají peníze. Mám dvě děti a vím o čem je řeč,“ postěžovala si Dana Muzikářová u stánku s perníkem a sladkostmi.

Jak dodala, pouťové kramáře čekají těžké časy. „Dřív stačilo jezdit od jedné pouti ke druhé a nebo jezdit na trhy a vydělali jsme si dost i na zimu. Dneska si musíme najít vedlejší zaměstnání, abychom se uživili, protože u stánku si nevyděláme,“ dodala Muzikářová smutně. Podobné stížnosti zazněly od prodejce klobás, dětského oblečení, perníku a keramiky.

Letos do Přibyslavi přijelo v termínu od pátku do neděle asi sedm desítek kramářů a majitelů pouťových atrakcí. Obsadili centrum města a kus ulice k nádraží. Někteří se podle tajemníka městského úřadu Václava Matějů hlásili na poslední chvíli.