Přilákala je sem pestrá nabídka lidových řemesel. Například Marie Smíšková z Havlíčkova Brodu se na jarmark přijela podívat vůbec poprvé.

„Upozornili mě na to známí. Viděla jsem a nelituji, je to skvělý nápad. Ten statek a okolí, to je prostě nádhera," pochvalovala si návštěvnice.

Velký zájem

„Letos je tu skoro padesát řemeslníků z různých koutů republiky. Návštěvníků bude minimálně pět set. Je vidět, že jarmarky v Libici si získaly dobrou pověst," informovala za pořadatele, Andrea Pleskačová.

Jak upřesnila, výtěžek z celé akce jde na podporu základní a mateřské školy v Libici. Řemeslníci se dnes již pořadatelům hlásí sami, a ti mají skutečně z čeho vybírat.

„Nechceme takzvané jarmareční překupníky, ale opravdové řemeslníky, kteří sami něco tvoří, a mohou návštěvníky zaujmout," zdůraznila Pleskačová.

Svatomartinské hody

Mezi nejmladší vystavovatele patřila například studentka Marcela Culková, která nabízela k prodeji svoje vlastní obrazy. Návštěvníci si mohli dokonce pochutnat na Svatomartinské husičce, případně si koupit láhev vína z jedné rodinné vinice.

„Návštěvníci k vínu obdrží certifikát, který je upozorní, že Svatomartinské víno by se mělo otevřít 11. listopadu v 11 hodin, aby mělo tu pravou sílu," dodala Pleskačová s úsměvem.