Akce začíná v 10 hodin, výtěžek půjde jako každý rok na aktivity libické školy. Návštěvníci mohou ochutnat i svatomartinskou husičku v hostinci U Bambuchů a svatomartinské víno.Pilnův statek v době jarmarku hostí lidové umělce z celé Vysočiny i dalších míst republiky. Svoje umění zde předvádějí řemeslníci v oboru keramiky, smaltování, drátkování, či pečení perníků. K nákupu zvou i výrobci originálních vánočních ozdob.

Lidové jarmarky se v Libici konají dvakrát do roka, na podzim a na jaře. Tou dobou se sem sjíždějí stovky lidí z celé Vysočiny, dokonce i okolních krajů.Neodradí je ani nepřízeň počasí, protože si zde mohou zakoupit kromě drobných rukodělných výrobků, keramiky, krajek a dalšího zboží především vánoční dekorace, šperky, perníčky a obrázky, přitom sledovat, jak Pilnův statek prochází úpravami a je rok od roku hezčí, nechybějí dlážděné cestičky, stylové přístřešky, kde se nabízejí kulinářské speciality. Řemeslníci a prodejci se dnes již pořadatelům hlásí sami, a ti mají skutečně z čeho vybírat.

„Nechceme takzvané jarmareční překupníky, ale opravdové řemeslníky, kteří sami něco tvoří, a mohou návštěvníky zaujmout," zdůrazňuje každý rok za pořadatele Andrea Pleskačová.

Pilnův statek v Libici pochází z konce 18. století původně jako stará zemědělská usedlost. První rekonstrukce přišla v roce 1869. Obec ho v roce 1996 zakoupila s cílem uchovat jako poslední typické selské stavení. S přispěním státu se záměr zdařil a dnes slouží jako centrum kultury s možností ubytování ve stylových pokojích. Stodola je upravena pro pořádání akcí, například koncertů nebo soukromých akcí, jako jsou svatby, oslavy jubileí a podobně. Možnost pořádaní svatebního obřadu přímo v areálu.