Součástí programu bylo i cestopisné vyprávění o Norsku, které bylo doplněno promítáním fotografií v podání Václavy Čechovské. Následně byl zahájen oficiální raut švédských delikates, které připravil šéfkuchař Jan Pavlík. Ten žije ve Švédsku na ostrově Gotland, kde provozuje personální agenturu pro kuchaře a řezníky.
„Honzu Pavlíka jsem měl čest poznat v době, kdy u mě vařil jako šéfkuchař v pronajatém horském hotelu v Krkonoších. Stali jsme se kamarády a jsme ve stálém kontaktu. Spolupráci jsme obnovili letos v dubnu, kdy jsme společně uspořádali první večer švédských delikates.
Akce měla velký ohlas a rozhodli jsme se tuto akci znovu zopakovat," řekl Martin Slanina, provozní restaurace Panský dům v Chotěboři.
Ten dodal, že i v sobotu byl o švédské delikatesy velký zájem a přišlo vice než sto hostů, kteří ochutnali například různé rybí a masové speciality, tradiční švédské pokrmy a lahůdky nebo sladké dezerty.
„Na příští rok chystáme další speciální akci, která bude zaměřena na španělskou kuchyni," prozradil majitel restaurace Pavel Halama.
Filip Brož