Společnost Czech Tourism vyhlásila letošní rok Rokem českého baroka, do nějž se zapojila i Vysočina. Část dotací na opravy světelského zámku tak uhradí i kraj a Ministerstvo kultury. Rozsáhlé opravy se však chystají i na hradě v Ledči nad Sázavou.

„Uvolníme plných sto padesát tisíc korun, což představuje deset procent rozpočtových nákladů," uvedl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek. Ten podotkl, že zájem turistů o světelský zámek je každým rokem větší a větší. „V letních měsících se po městě pohybuje mnoho cizinců a turistů, což jednoznačně vítáme," zdůraznil starosta.

Spokojená je i majitelka zámku Helena Degerme, která spolupracuje se společností Czech Tourism a světelský zámek propaguje na mnoha akcích v Praze. „Letos plánujeme opravit barokní fasádu z obou stran, včetně barokního průčelí. Rekonstrukce bude celkově stát okolo tří milionů korun," řekla Degerme.

Podle majitelky se mají návštěvníci rozhodně na co těšit. „Chystáme nové expozice a připravujeme hned několik akcí a koncertů. Mezi ty největší rozhodně patří tradiční multižánrový festival Sázavafest či dětský festival Svět hraček, který proběhne v srpnu. Začátkem července na zámku také proběhne zámecký den, který bude věnován právě baroku," pokračovala Degerme.

V loňském roce přitom zámek navštívilo deset tisíc lidí. V porovnání s loňskými roky se návštěvnost zdvojnásobila. „Největší reklamou jsou pro nás spokojení lidé, kterým se zámek a expozice líbí," říká Degerme.

Rozsáhlé opravy se letos chystají i na hradě v Ledči nad Sázavou. „Aktuálně probíhají zednické a restaurátorské práce renesančních omítek. V těchto místech, tedy v jižním křídle, chystáme i nové expozice," řekl kastelán ledečského hradu Luděk Šíma.

Největší rekonstrukcí letos však bude první etapa opravy hradního mostu. Investice by se měly vyšplhat až k šesti milionům korun. „Přesnou částku zatím nevíme, jelikož stále probíhá výběrové řízení," konstatoval Šíma. Ten dodal, že lidé se kromě nových výstav mohou také těšit na různé akce či koncerty.