A jelikož v současné době nabízejí distribuční společnosti nové filmy výhradně v digitální podobě, bylo světelské kino nuceno zahájit nouzový režim.

„To znamená, že velice nepravidelně promítáme pro veřejnost filmy, které máme na starých pětatřicítkách," upřesnila ředitelka světelského kulturního zařízení Kytice Jana Kupčíková. Ta zároveň dodala, že kinosál je naštěstí hojně využívaný, a to například pro školní akce, koncerty a divadelní představení. „Od začátku roku se u nás prozatím hrály dvě divadelní hry a na obě bylo vyprodáno," podotkla Jana Kupčíková.

Starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek uvedl, že tak malé město si bohužel nemůže dovolit investovat částku ve výši zhruba tří miliónů korun do digitalizace kina. „Stále však sledujeme nabídku dotací, a kdyby se podařilo objevit takovou, v níž by spoluúčast města činila dvacet až třicet procent, tak si na ni žádost samozřejmě podáme," řekl Jan Tourek.

Podle Jany Kupčíkové by v budoucnu mohl Státní fond kinematografie vypsat další granty na digitalizaci kin, jejichž podmínky by kino ve Světlé nad Sázavou přece jen mohlo splnit.

Projekt je hotový, čekají na finance

Prozatím se tedy i přesto, že kino má na svou digitalizaci zpracovaný podrobný projekt, musí čekat na finance. „Stane se, že někdo napíše dotaz, jak to s kinem vypadá. Navíc se o tématu digitalice kin hodně psalo a stále píše. Je to tak, že každé omezení služeb, i těch kulturních, je mezi lidmi nepopulární," uzavřela ředitelka Kytice.

Aneta Slavíková