Oznámil to starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek.

Společnost JSW Solar si od města pronajala osmihektarovou plochu v podnikatelské zóně u Lipničky v blízkosti místní trafostanice ve Světlé nad Sázavou a postavila tam solární elektrárnu.

Za pozemky radnici zaplatila třicet milionů korun a dále se zavázala, že podíl z prodeje elektrické energie bude každoročně odvádět do městské pokladny.

„Provozovatel sluneční elektrárny měl městu od roku 2011 vyplatit kolem čtyř milionů korun, ale tyto peníze nechtěl zaplatit. Jednatelé firmy si totiž myslí, že byli poškozeni novým zákonem o zvýšení srážkové daně za solární energii, a tvrdí, že z toho důvodu dostávají mnohem méně peněz. Jako hlavní argument tvrdí, že smlouva byla špatně sepsána. Prokázalo se však, že to není pravda," konstatoval Tourek.

Radnice se snažila s německou firmou domluvit mimosoudně a najít nějaké společné řešení. To se ale nepodařilo.

„Obvodní soud v Praze dal nakonec za pravdu firmě JSW Solar. Ta se zároveň s Českou republikou soudí o zmařenou investici a v případě, že uspěje, existuje dohoda mezi městem a ní, že nám uvedených 3,8 milionu korun vrátí," pokračoval Tourek.

Ten dodal, že v této kauze došlo k pomyslnému patu. „Soud jsme sice prohráli, ale soudní výlohy si každá strana zaplatí sama," podotkl Tourek. Rozsudek je pravomocný, žádná z procesních stran se neodvolala.

Umístění elektrárny v podnikatelské zóně považuje radnice, a to dlouhodobě, za jistý problém. Její přítomnost totiž odrazuje další případné investory.

„Přesto jsme tehdy vyhlásili výběrové řízení, které vyhrála německá firma JSW Solar. Té jsme pozemek pronajali za uvedenou jednorázovou částku třicet milionů korun a dohodli jsme se, že nám každý rok zaplatí osmiapůlprocentní podíl z částky, kterou fakturují Českým energetickým závodům za dodávky energie," uzavřel Tourek.

Deník se v pátek pokoušel oslovit právní zástupce společnosti JSW Solar a také jednatele firmy. Vyjádření nikoho z nich se však získat nepodařilo.