Na důstojnou sportovní halu Světelští čekají už dlouho. Projekt na jeho výstavbu existuje již 12 let. Město původně počítalo s dotací. Tu se ale získat nepodařilo, a tak se původní záměr musel přehodnotit. „Původní projekt jsme pojali trochu velkolepěji. Počítali jsme se saunou nebo třeba rehabilitací. Ale protože dotace nejsou, zvolili jsme si, co je pro nás priorita. A tou je postavit opravdu pěknou halu, která bude dostatečně prostorná, aby si do ní mohli Světeláci chodit zatrénovat a aby zde byl prostor pro sporty, které dnes táhnou, třeba florbal a futsal,“ uvedl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek.

Módní přehlídka v rámci ZUŠ Open v Bystřici nad Perštejnem.
Mladí umělci vyšli do ulic. Na sedmnácti místech Vysočiny

Novostavba sportovní haly bude situována na části současného venkovního hřiště Základní školy Lánecká. Uvnitř bude plocha o velikosti 47 krát 27 metrů, výška haly bude mít úctyhodných devět a půl metru. Konstrukce haly bude kombinací železobetonového skeletu a zděných stěn. V rámci stavby bude vybudována i příjezdová komunikace, chodníky a parkoviště. Na celkových nákladech se bude deseti procenty podílet také Kraj Vysočina. Halu bude mít k dispozici i zdejší střední škola.

„Přáli bychom si, aby to byla taková naše radost. Považujeme se za sportovní město, máme řadu sportovních oddílů a počet dětí, které se věnují sportu stále narůstá. Úspěchy sklízí dokonce i v rámci mistrovství,“ doplnil světelský starosta.

Radnice má sice v současnosti na svých účtech finanční rezervu ve výši zhruba šedesát milionů korun, přesto se však rozhodla stavbu haly financovat prostřednictvím bankovního úvěru.

„Rozhodli jsme se pro takovou strategii, protože v současnosti je ještě stále příznivá doba na půjčky. Vlastní prostředky si ponecháme na další plánované projekty,“ uvedl Jan Tourek. Město v následujících letech počítá třeba s revitalizací náměstí nebo využitím pozemku v Pěšinkách, kde by zdejší obyvatelé rádi viděli možnost nového koupání.

Ilustrační foto
Novinářskou cenu v Brodě získala Světlana Witowská

Radnice se nakonec rozhodla pro úvěr ve výši 70 milionů s dobou splatnosti deset let a úrokovou sazbou 1,79 procenta. „Myslíme si, že jsou to poměrně levně půjčené peníze. Předpokládá se, že úroky budou nadále růst, takže jsme vystihli ten správný čas,“ zmínil místostarosta Světlé Josef Hnik.

Úvěr město začne čerpat až v době, kdy se samotná stavba rozeběhne. V současnosti poptává firmy s cenovou nabídkou. „Byly bychom rádi, aby se v červnu začalo stavět a v říjnu příštího roku by se finalizovalo, s tím, že si necháváme dva měsíce na to, aby se doplnilo různé vnitřní vybavení. Do ostrého provozu by se hala měla dostat na začátku roku 2020,“ dodal Tourek.