Město by rádo za pomoci dotací zřídilo nový bezdrátový rozhlas, který by mohl občany před povodní varovat, 
a senzory na hlídání vodní hladiny řeky Sázavy. Určitých úprav by se mohl dočkat i potok v Josefodole, který už byl několikrát ničivým vodním živlem postižen. Světlá se tak zřejmě zařadí po bok dalších sídel, která už podobná ochranná opatření využívají.

„Rozpočet na tuto akci by se měl pohybovat okolo šesti miliónů korun s tím, že by devadesát procent nákladů mělo být hrazeno z dotačních programů," konstatovala místostarostka Světlé Lenka Arnotová.

Podle ní je získání potřebných peněz snad na dobré cestě, radnice zatím ještě čeká na vyřízení nezbytné administrativy. „Předpokládáme však, že bychom mohli s budováním začít na jaře letošního roku," dodala Lenka Arnotová.

Podobná opatření zcela nově fungují také v nedaleké Ledči nad Sázavou, kterou rovněž čas od času postihne povodeň. Výstražný systém podobného typu tam funguje teprve několik týdnů.

„Vše pracuje, jak má, ale doufám, že výstrahu nebudeme nikdy příliš potřebovat," doufá starosta Ledče Petr Vaněk. Podle něj není do budoucna ani vyloučeno, že by se u Sázavy mohly vybudovat zábrany proti velké vodě. „Budu sondovat, co by se 
v tomto směru dalo podniknout," doplnil Vaněk.

Se systémem jsou zatím spokojeni

S výstražným systémem, který plně funguje od loňského roku, jsou prozatím spokojeni i v Golčově Jeníkově.

„Je to bezpochyby dobrá věc. Pokud hladina vody překročí určitou hranici, přijde mi formou SMS upozornění. Naštěstí doposud dorazila 
o pouze asi dvakrát. Je to však lepší než se spoléhat na lidský faktor, který by měl hladinu sledovat," vysvětlil starosta Golčova Jeníkova Pavel Kopecký.

Problémy s tajícími krami 
a velkou vodou mívají také 
v Přibyslavi. V místní části Ronov byl vloni vodním živlem dokonce poškozen poměrně významný historický most.

„Už na podzim jsme však provedli určité zabezpečovací práce, aby se situace mostu nadále nezhoršovala," konstatoval přibyslavský místostarosta Martin Kamarád.