Iniciativa Zapalme svíčku v rámci Světového dne památky zesnulých dětí vychází z tradice mezinárodní organizace "Soucitní přátelé". Poprvé byl organizován v roce 1997 v USA a dnes se k němu připojují lidé po celém světě.

„V médiích často slyšíme o tragédiích a nemocech, které potkávají děti a mladé lidi. Všichni se shodují na tom, že nejbolestivěji tyto ztráty zasahují pozůstalé rodiče. Jsou zde ale i další příbuzní a jsou zde i spolužáci, kamarádi, sousedé, kterých se ztráty také bolestně dotýkají. Po dětech, které předčasně odešly, zůstává prázdné místo v rodinách, ve třídách, v zaměstnání, v sousedství. Druhá neděle v prosinci je světovým dnem památky zesnulých dětí. Tento den spojuje rodiny a přátele po celém světě,“ uvedla předsedkyně pořádajícího spolku Dlouhá cesta Martina Hráská.

Ilustrační foto.
Přes Okrouhlici už řidiči jezdí bez komplikací

Letos se k této mezinárodní akci připojí i Havlíčkův Brod a Pelhřimov. „Akce Zapalme svíčku proběhne v 16 hodin v nemocniční kapli v areálu havlíčkobrodské nemocnice. Vzpomínkovým setkáním provede mluvené i čtené slovo a verše duchovních místních církví prokládané živou hudbou a písněmi žáků Soukromé základní umělecké školy Nuselská,“ doplnil Jiří Kletečka za Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy, z.s., který akci pořádá ve spolupráci s Dlouhou cestou, Nemocnicí Havlíčkův Brod a Oblastní charitou Havlíčkův Brod.

Dalším z míst, kde si lidé společně zavzpomínají je Pelhřimov. Rozžehnout plamínek svíčky mohou lidé v kapli svatého Kříže v 18 hodin. Připojil se také Jihlava – společné zapálení svící nabídne kostel svatého Jakuba. Na místě bude možné připnout i fotografii nebo vzkaz.