Nový systém městské hromadné dopravy město zavedlo po dvaceti letech. Spojů sice přibylo, mnohým cestujícím však zanikly přímé spoje a přestupování se jim nelíbí.

S komplikacemi se potýkají třeba lidé cestující mezi nemocnicí a Žižkovem. „Problémem je nedostačující čas na přestup z linek číslo 2 a 22 na linku číslo 1. Pokud spoj ujede, a to se děje ve většině spojů, další jede až za hodinu. Stejný problém je na zastávce Stavební škola,“ zmiňuje některé výhrady k jízdním řádům Věra Pilarová. Další nesnáze podle ní způsobuje i to, že některé spoje jezdí se zpožděním a lidé proto návazné spoje nemohou stihnout. Připomínky se ozývají i z jiných míst Havlíčkova Brodu. Konec přímé linky způsobil problémy i v Mírovce. Ranním spojem jezdí školáci a zatímco dříve vystoupili rovnou v blízkosti své školy, dnes musí přestupovat, a to se některým rodičům nelíbí.

Radnice se nyní snaží vyjít nespokojeným cestujícím vstříc a na základě jejich připomínek připravuje změny. „Od března dojde k dílčí úpravě spojů městské hromadné dopravy. Vedení města zaznamenalo připomínky zejména od seniorů,“ informovala mluvčí radnice Alena Doležalová.

Maturitní ples Gymnázia Havlíčkův Brod.
Pro šerpu si maturanti v Brodě došli po červeném koberci

Stávající systém je založený na třech páteřních linkách. Z nich pak lidé přestupují na doplňkové linky do dalších částí města jako je Žižkov, Výšina nebo Perknov.

„Od března přidáme do stávajícího systému další spoje, po kterých nejvíce volá veřejnost. Přibudou okružní spoje na trase Žižkov – Výšina – Nový hřbitov – Nemocnice – Perknov a zpět,“ doplnil místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl.

O plánovaných novinkách v jízdních řádech se lidé dozvědí na webových stránkách města a na stránkách technických služeb, které MHD v Brodě provozují. „Po vypořádání připomínek a projednání v orgánech města budou informováni o dalším postupu,“ zmínila Alena Doležalová.

Nové jízdní řády by měly začít platit už na jaře. „Předpokládáme, že novými spoji cestující začnou jezdit v březnu letošního roku,“ uzavřel brodský místostarosta.