Pokoje byly přestavěny a vybaveny v rámci úpravy celého pavilonu.

„V důsledku globalizace budou nadále přibývat počty importovaných nákaz. Zcela novou dimenzi pro oblast infekčního lékařství představuje riziko zavlečení vysoce virulentních patogenů typu SARS, ptačí chřipky, hrozícího bioterorismu či současná hrozba eboly," informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. To je podle ní jeden z hlavních důvodů pro zbudování dvou uvedených moderních pokojů. „Vzhledem k tomu, že podobným zařízením ostatní nemocnice v kraji disponují omezeně, jde o nabídku specializované péče překračující rámec regionu," zdůraznila ještě mluvčí.

V roce 2001 byla v havlíčkobrodské nemocnici uskutečněna generální rekonstrukce pavilonu infekčního oddělení. Byl vytvořen boxový systém pokojů a zřízena lůžka pro intermediární péči.

„Na oddělení je ročně hospitalizováno zhruba devět set až tisíc pacientů s infekčními chorobami. Kromě infekčního oddělení má speciální izolační box také plicní oddělení," dodala mluvčí.

Plicní oddělení disponuje novým, speciálně upraveným pokojem pro izolaci pacienta s podezřením či onemocněním infekčními chorobami. Jedná se především o TBC a podobně. „Izolační pokoj má svůj hygienický režim s adekvátní izolací pacientů nakažených infekčním onemocněním," upřesnila Černo. Jeho využití je širokospektrální. Jednolůžkový pokoj má vlastní sociální zázemí a vstupní filtr pro ošetřující personál.

„Hygienické opatření zajišťuje ochranu ošetřovatelského personálu i lékařů oddělení před nakažením. Ročně je na plicním oddělení ošetřeno zhruba osm až deset pacientů s potvrzeným TBC, čímž nevybočujeme v posledních letech z běžného celorepublikového ročního výskytu," dodala mluvčí.

Že krvácivá horečka ebola začíná být i v České republice považována za reálné ohrožení, které se nám nemusí vůbec vyhnout, svědčí i čerstvý případ z pražské Bulovky, kde hospitalizovali pacienta s podezřením na ebolu.

Podle mluvčího nemocnice Martina Šálka se jednalo o šestapadesátiletého muže, který se vrátil z Afriky.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty šlo o podnikatele, který přijel z Libérie. Nemocnice odebrala vzorky a poslala je na vyšetření do Berlína. Ukázalo se naštěstí, že o ebolu nejde.

Lékaři se sejdou s hygienikem

Sdružení praktických lékařů čeká v sobotu jednání s hlavním hygienikem Vladimírem Valentou, tématem bude možná nákaza ebolou v Česku. Hlavní hygienik nabádá lékaře, aby si pro tyto případy zakoupili speciální ochranné pomůcky, úřady to budou podle hygienika kontrolovat. Jedná se o ochranné kombinézy, brýle, rukavice a masku.

Například oslovení praktičtí lékaři na Vysočině v současné době nepovažují za nutné ochranné pomůcky kupovat.

„Ne, že by byly snad úplně k ničemu, přihodit se může cokoliv, ale pořídit si kvůli ojedinělým případům eboly třeba dva speciální sety za několik tisíc korun, to je pro nás docela dost peněz," řekli někteří Deníkem oslovení praktici na Havlíčkobrodsku.

Většina z nich při kontaktu s pacienty s podezřením na infekční chorobu používá rukavice a roušky z lékáren za pár korun.