Tátovi se udělalo v noci špatně. Záchranka ho ošetřila, ale ráno mu bylo zase zle. Chtěl k doktorovi. Ten ale má dovolenou. Trvalo nám, než jsme někoho našli. Bohužel jsou prázdniny, popsal svoji zkušenost Libor Mareš z Havlíčkova Brodu.

Prázdninový provoz zahájily nemocnice i soukromé ambulance v celém Kraji Vysočina. Pacienti, kteří se chystají na odborné vyšetření, by se měli podle lékařů předem informovat, jestli je ambulance v provozu, kdo a kde je ošetří. V nemocnicích se přes léto plánuje jinak i počet operací.

Covid -19. Ilustrační foto.
Nová vlna covidu na Vysočině je na dohled. Odborníci začínají být nervózní

Lékařů specialistů je v nemocnicích málo, některé ambulance mají omezený provoz i během roku. "Loni v létě se mi po natírání střechy udělala vyrážka. To byl problém, dostat se někam na kožní." postěžoval si Mareš. Nyní se přidává doba letních dovolených a stoupá covid. „Prázdninový provoz ambulancí najdou pacienti na webu nemocnice. Seznam průběžně aktualizujeme,“ informovala mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Omezený provoz má třeba ambulance plicní, ortopedie, chirurgie nebo onkologie. „Akutní péči do konce července zajistí Jihlava,“ vzkázala brodská nemocnice pacientům. Situaci v nemocnici komplikuje i covid. „Návštěvám už doporučujeme nosit respirátory,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Prázdninový omezený provoz ambulancí

Havlíčkův Brod – 15 ambulancí, třeba plicní, ortopedie, chirurgie.

Pelhřimov – 7 ambulancí, například nefrologie, kardiologie, cévní ambulance

Jihlava – všechny chirurgické ambulance, poradenství výživy, cvičení pro těhotné.

Nové Město na Moravě – 10 ambulancí třeba ambulance bolesti, nutriční ambulance

Nemocnice Třebíč – Informace o provozu ambulancí na webu nemocnice

Zdroj: Webové stránky nemocnic

I mimo nemocnici je řada soukromých ambulancí zavřených nebo mají omezený provoz. Po celé léto je zavřená třeba chirurgická ambulance Habry. Na to musí myslet například Eva Doležalová z Havlíčkova Brodu.

"Chodím pravidelně na kontroly k odborníkovi. Před prázdninami se s ním vždycky domluvím, kdy bude mít dovolenou aby mi napsal zásobu léků dopředu," poznamenala pacientka. Nástup na dovolenou není jednoduchý ani pro samotné lékaře.

Hlavně ty v soukromé praxi. Na zástupu se domluví většinou s kolegou, který jejich pacienty v nutných případech ošetří. Například v červenci a srpnu sivybírá dovolenou dětská lékařka Marcela Myháliová z Chotěboře na Havlíčkobrodsku. "V akutních případech ordinuje kolegyně Olga Pátková," informovala lékařka pacienty už dlouho předem. Její ordinace v nedaleké Malči je ale celé léto zavřená.

Omezený provoz odborných ambulancí v době letních prázdnin.. „Pod tímto odkazem najdou pacienti na webu v nemocnici Pelhřimov informace, která ambulance neordinuje,“ informuje pacienty mluvčí Alexandra Knapová.

Momentálně je na seznamu asi sedm odborných ambulancí. Zavřená je třeba kardiologická ambulance. Jiné mají letní provoz. S občasnými výpadky, kdy si zdravotníci berou dovolenou.

Přes prázdniny jsou mimo provoz také ambulance v jihlavské nemocnici. například všechny chirurgické odborné ambulance. „Poradenství zrušily na celé léto nutriční terapeutky. Některé ambulance jsou omezené částečně kvůli dovolené, jiné jsou mimo provoz celé léto,“ sdělila mluvčí Monika Zachrlová. I přes léto ale funguje dětská diabetologie pro malé pacienty s cukrovkou.

Veškeré aktuální informace najdou pacienti podle Zachrlové na webu nemocnice. „Pacienty ve vážném stavu samozřejmě ošetříme bez problémů,“ zdůraznila Zachrlová.

V nemocnici v Novém Městě na Moravě se přes léto omezuje provoz jen ve specializovaných ambulancích. Pacienti, kteří do nich chodí pravidelně, už vědí, kdy jejich lékař neordinuje. Omezený provoz má v Novém Městě třeba nutriční ambulance. V jiných ambulancích se lékaři střídají. Podobné je to s dovolenými a provozem ambulancí v nemocnici Třebíč.