Předčasné volby do Poslanecké sněmovny, jejíž rozpuštění schválil minulý měsíc prezident Miloš Zeman, proběhnou koncem letošního října. Díky vzdělávacímu programu Jeden svět organizace Člověk v tísni si je však studenti středních škol budou moci vyzkoušet už začátkem příštího měsíce. Ti z Brodska nebudou výjimkou.

„Studentské volby podporují aktivní účast mladých lidí na občanské společnosti a přispívají k výchově demokraticky smýšlejících a odpovědných občanů," uvedl v tiskové zprávě ředitel programu Jeden svět Karel Strachota.
Podle průzkumu navíc po prvních studentských volbách v roce 2010 stoupla účast prvovoličů z řad studentů v těch řádných o celých šest procent.

Do projektu organizace Člověk v tísni se zapojí i většina středních škol na Havlíčkobrodsku. „Zúčastnili jsme se krajských i prezidentských studentských voleb, a pokud vyučující základů společenských věd budou souhlasit, půjdeme do toho letos také. Studenty to vede k větší občanské zodpovědnosti. Pro nás to navíc znamená zpestření výuky a také zajímavý průzkum jejich názorů," řekl ředitel havlíčkobrodského gymnázia Hynek Bouchal.

Na tom se většinou shodují i oslovení ředitelé dalších středních škol. „Studentské volby u nás organizuje učitelka základů společenských věd Marcela Chalupová. Pokud vím, tak jsme se účastnili předchozích dvou ročníků, a  předpokládám, že to zkusíme i letos. Bereme to jako součást všeobecného vzdělávání a myslím si, že je potřeba studenty motivovat k tomu, aby se voleb účastnili i v pozdějším životě," podotkl ředitel gymnázia v Chotěboři Vladislav Smejkal s tím, že výsledek voleb je však vzhledem k věku studentů nutné brát s mírnou rezervou.

Poprvé si volby nanečisto vyzkouší i studenti havlíčkobrodské střední zdravotnické školy, i když je podle její ředitelky Naděždy Vrbatové otázkou, s jakým ohlasem se zde setkají. O tom, že do studentských voleb nepůjdou, jsou už naopak téměř rozhodnuti na brodské střední průmyslové škole stavební.

„V současné době realizujeme tři evropské projekty a na volby už bohužel nemáme prostor. Proberu to ještě s vyučujícími občanské výchovy a pak uvidíme. Zatím to ale vypadá, že se letošních studentských voleb stejně jako v předchozích letech nezúčastníme," konstatoval ředitel školy Ladislav Fiala.

Mezi studenty jsou volby nanečisto poměrně oblíbenou záležitostí. Vedle již uvedeného zpestření vyučování totiž dostávají možnost říct svůj názor i přesto, že ještě někteří z nich nejsou plnoletí a oficiálně tedy volit nemohou.

„Naposledy jsme si ve škole zkoušeli nanečisto prezidentské volby. Díky diskuzi, která jim ve třídě předcházela, jsem měla šanci pobavit se o nich se spolužáky, což mi pomohlo v rozhodování, koho nakonec zvolit. Jen mě trochu mrzí, že výsledek studentských voleb neměl na ty pozdější žádný vliv," prozradila studentka zahradní architektury z Habrů Kristýna Pospíšilová.

Jan Štrobl