Nejenom ve Světlé nad Sázavou a Havlíčkově Brodě, ale nyní také ve Ždírci nad Doubravou a v regionu Podoubraví si budou moci občané vybrat svého dodavatele energií prostřednictvím elektronické aukce. Chce jim to umožnit ždírecká radnice ve spolupráci s firmou Terra Group Investement.

„Zatím jsme se do podobné aukce nezapojili, je to pro nás premiéra, byť se snažíme každý rok měnit dodavatele energií s cílem získat co největší finanční úspory," informoval místostarosta Bohumír Nikl. Změny dodavatelů energií konzultuje ždírecká radnice pokaždé s oborníkem, ale do energetické aukce vstoupí město poprvé. „Nejde jenom o městský úřad. Chceme umožnit přístup k levnějším energiím i pro občany, a to nejen ve Ždírci a místních částech, ale v celém regionu Podoubraví. Přihlásit se mohou domácnosti, bytová sdružení i drobní podnikatelé. Rozhodně to pro ně bude serioznější, než otvírat dveře podomním prodejcům energií a podepisovat s nimi narychlo nějaké údajně výhodné smlouvy. Dobré zkušenosti s energetickou aukcí mají například v Havlíčkově Brodě, Světlé nad Sázavou nebo Říčanech," upřesnil místostarosta.

Dodávky elektřiny i plynu jsou už několik let plně liberalizované, to znamená, že každý koncový spotřebitel si může podle místostarosty  Nikla uzavřít smlouvu s kterýmkoliv dodavatelem. Přesto řada domácností, obcí a právnických osob nevyhledává mezi dodavateli toho nejvýhodnějšího a platí zbytečně vysoké náklady na energii.

Prvním krokem k plánované aukci bude odborná přednáška, kterou ždírecká radnice připravila na úterý 9. července. „Na této přednášce přítomný zástupce firmy Terra Group sdělí všechny důležité informace a vysvětlí, jak se v takových případech postupuje. Na základě informací a případného zájmu občanů bychom ve městě otevřeli kancelář, kde by občané měli možnost přechod k novému výhodnějšímu dodavateli energií provést," nastínil místostarosta Nikl další postup.

„Fakt je, že asi 80 % odběratelů platí za energii více, než by se muselo a asi 25 % má nevýhodně nastavenou sazbu. Změna dodavatele elektřiny nebo plynu je přitom velmi jednoduchá a je například jednodušší, než změna mobilního operátora. Převod dodavatele je zcela zdarma, žádné aktivační a deaktivační poplatky," zdůraznila za Terra Group Investement  a.s., Brno  Kateřina Kraclová.

Aukce mají úspěch

Společnost pracuje na projektu Elektronické aukce pro celé Podoubraví a blízké okolí. Jedná se o aukci energií, a to, podle Kraclové, pro obě komodity, jak pro elektřinu, tak pro plyn. „Primárně budou vysoutěženy ceny s fixací do konce roku 2015, bez prolongace, individuálně si lze zvolit i kratší soutěžené období," upřesnila Kraclová.

Dobrou zkušenost s elektronickým nákupem energií již mají lidé v Semilech, Třebíči, Žďáru nad  Sázavou či Rosicích. Energie na burze chce nakupovat město Chotěboř. Ve Světlé nad Sázavou a Havlíčkově Brodě otevřeli kancelář pro zájemce o levnější energie už v květnu. Pro Světelsko a Havlíčkův Brod  zajišťuje tyto služby firma eCentre.

„Síla každého klienta je v tom, jak velký objem zakázky dodavatelům na trhu nabízí. Čím větší je poptávka, tím lepší ceny samozřejmě mohou dodavatelé nabídnout," uvedl Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCentre, která aukci na dodavatele ve Světlé nad Sázavou a Havlíčkově Brodě bude zajišťovat. Podle místostarosty havlíčkobrodské radnice Čeňka Jůzla se úspory u elektřiny mohou díky aukci snížit od 16 do 30 procent u plynu v rozmezí 22 až 30 procent. Zájem o energetické aukce mají i obce, například Pohled na Havlíčkobrodsku nebo městys Vilémov.

Pokud se lidé rozhodnou do  elektronické aukce vstoupit, musí podepsat smlouvu s příslušnou společností a předložit jí kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem elektřiny či zemního plynu a kopii ročního vyúčtování.