Tam se Matěj probojoval spolu s dalšími čtyřmi úspěšnými řešiteli z České republiky. „Jsem nervózní. Rok jsem se na tuto soutěž připravoval, takže se obávám neúspěchu. Ale po zkušenosti ze dvou celostátních kol, která jsou organizována podobně, jako mezinárodní soutěž, tak trochu vím, co od toho očekávat, ” říká Matěj.

Ilustrační foto.
Za volant sedl skoro se třemi promile

A jedním dechem vysvětluje, v čem vlastně spočívá příprava na takto prestižní akci: „Kromě řešení korespondenčních seminářů, které jsem dělal už předtím, spočívá příprava hlavně v počítání si různých fyzikálních úloh z minulých ročníků soutěže.”

Mimo svých fyzikálních úspěchů a vítězství v nejrůznějších soutěžích se může od nedávna honosit i jiným oceněním. Na konci června v Domě kultury ve Žďáře nad Sázavou proběhlo předávání cen Talent Vysočiny, na který Matěj obdržel nominaci v přírodovědném oboru středních škol, úspěšně ji proměnil a ze Žďáru si odvezl peněžní a další věcné ceny.

„Na Talent Vysočiny jsem byl letos nominován už počtvrté, ale nikdy předtím jsem nevyhrál. Vážím si toho, že vybrali mě, ale je zde hodně lidí, kteří by si tu cenu také zasloužili, ” skromně říká sám vítěz.

Kruhový objezd u kostela Svaté Kateřiny je od úterý opět průjezdný.
Řidičům se otevřel kruhový objezd u Svaté Kateřiny

Ocenění Talent Vysočiny je určeno pro žáky, kteří dosahují v určitém oboru mimořádných výsledků a kteří svůj talent a nadání cílevědomě rozvíjí. Návrh na nominaci může podat škola, školské zařízení či organizace zabývající se výchovou a vzděláním v pěti oborech – humanitním, uměleckém, přírodovědném, technickém a sportovním.

„Ono je to takové ocenění, pro které nemusíte dělat nic zvláštního navíc, stačí sepsat seznam svých úspěchů. Navíc si myslím, že komise ani nemůže vybrat spravedlivého vítěze, protože zde je spoustu úspěšných studentů a těžko se porovnává, který z nich je lepší, když se každý věnuje něčemu trochu jinému a má úspěchy v jiných soutěžích,” objasňuje svůj pohled na věc Matěj.