Tuto informaci zaregistrovaly i samosprávy měst a obcí Havlíčkobrodska, ale jak Deník zjistil, žádná velká, a hlavně okamžitá „zákazová" revoluce se nikde nechystá.

„Většinový názor vedení města je takový, že provozování automatů je v Havlíčkově Brodě omezeno vyhláškou z minulého roku. Podle ní je vykonávání této činnosti možné nejpozději do konce roku 2015. V tuto chvíli proto radnice neuvažuje o její změně. V současné době již k postupnému snižování počtu videoterminálů právě v návaznosti na zmiňovanou vyhlášku dochází," uvedla mluvčí radnice v Havlíčkově Brodě Alena Doležalová. Ta dodala, že konečný verdikt musí vyslovit zastupitelstvo města. „Kterýkoli ze členů může samozřejmě podat jiný návrh, kterým by se zastupitelstvo zabývalo," podotkla Doležalová. Heren, kde je v současné době možné provozovat výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály, je v okresním městě pětatřicet. Podle zmíněné vyhlášky jich už více nebude.
Také jedenáct hracích míst, která jsou v současné době ve Světlé nad Sázavou, bude v činnosti pokračovat. Potvrdil to starosta města Jan Tourek. „Rada již před časem rozhodla, že další místa s výherními hracími automaty ve městě povolovat nebude. Osobně si ale myslím, že absolutní restrikce tento problém nevyřeší. Napomůže jen k odlivu peněz a přesunutí tohoto druhu činnosti do míst, kde už nebude možná jakákoliv veřejná kontrola," řekl Tourek.

Ani ve Ždírci nad Doubravou  žádné velké tažení proti hazardu nechystají, pokud si to tedy nevyžádají a neodhlasují zastupitelé.

„Omezili jsme provozní dobu v zařízeních, kde se hazard provozuje, a to od 10 do 22 hodin, což majitelé bez problémů přijali, a zrušili jsme pět videoterminálů.

Otázkou  je, až se budeme tímto problémem zabývat, jak se k němu postaví zastupitelé, zda nebudou žádat  přísnější postup," zareagoval starosta Jan Martinec. V současné době jsou ve městě v provozu dva výherní hrací automaty a 17 videoterminálů. Radní v těchto zařízeních provádějí kontroly a s majiteli komunikují. K žádným případům výtržností nebo násilností či jiných kriminálních deliktů spojených s hracími automaty podle radních ve Ždírci v poslední době nedošlo.

Zrušit hrací automaty a loterijní terminály se zatím nechystají ani v Přibyslavi.

„Rozhodnutí ústavního soudu je věc poměrně čerstvá . Rada se zatím nesešla, ale není vyloučené, že až se setkáme,  k diskusi na toto téma dojde," sdělil místostarosta Martin Kamarád a současně poznamenal, že Přibyslav už začala tuto podivnou zábavu utlumovat. Místní podnikatelé, kteří ve svých provozovnách automaty mají, vědí, kdy je budou muset zrušit, tudíž je podle místostarosta zbytečné obrazně řečeno „tlačit na pilu." Zastupitelé města to již příslušnou vyhláškou stanovili v loňském roce. Nyní dochází postupně k jejímu naplňování, byť zrušení elektronické zábavy přinese v rozpočtových příjmech města citelný výpadek. Na území města je více než třicet výherních a hracích automatů. Z toho dvacet jich povolilo Ministerstvo vnitra,  osm má povolení od města Přibyslav.

Na celé Vysočině bylo Ministerstvem financí povoleno 1 425 terminálů, což je nejméně v celé České republice.