Společnost Technické a lesní služby Chotěboř (Teles) je na zimní souboj se sněhem připravena. A to už od konce minulého týdne, kdy meteorologové předpovídali, že teplé počasí vystřídá první sníh.

„Vyhlásili jsme stav pohotovosti," informoval jednatel společnosti Miroslav Uchytil. V současné době má společnost Teles připravený pro provádění zimní údržby rozsáhlý strojový park.

Ten tvoří multikáry, pluhy, traktory určené výhradně pro úklid města, čtyři traktory pro místní části, včetně sypačů a nakladačů, včetně malého traktoru, který bude uklízet užší chodníky. „Tam, kde nebude ve městě možné použít techniku, zajistíme údržbu prostřednictvím dvou pracovníků, kteří budou mít za úkol uklízet ručně místa, kam se žádná naše technika nedostane," upřesnil jednatel Uchytil.

K posypu kvalitní rakouská sůl

Na posyp má společnost Teles připravený  jak inertní posyp, tak speciální sůl, písek se nepoužívá. „Jenom pro upřesnění, co se týče soli, nepoužíváme sůl z Polska, která není tříděná, ale kvalitnější sůl z Rakouska nebo Německa. K dispozici máme asi 30 tun inertního posypu a 30 tun soli. V případě, že by posyp došel, není problém během dvou až tří dnů zajistit materiál nový," zdůraznil jednatel. Teles zajistí zimní údržbu nejen ve městě Chotěboř, ale nově se budou uklízet i autobusové zastávky ve všech místních částech.

V současné době má již město Chotěboř připravený plán zimní údržby, který je zhruba na 98 procent stejný, jako byl ten loňský, jenom počet chodníků určených na úklid se zvýšil.

Poslední zima byla podle jednatele Uchytila poměrně mírná, náklady na úklid sněhu činily asi jeden milion korun.

„Ideální zima pro technické služby není bez sněhu, protože to by veškerá technika stála. Stejně tak to není tuhá zima s přívaly sněhu, protože v tom okamžiku se nezavděčíte. Všichni chtějí mít před domem okamžitě prohrnuto a těžko vysvětlíte, že existuje určité pořadí důležitosti, které určuje, jakou komunikaci uklidit jako první," podotkl jednatel s odkazem na plán zimní údržby města Chotěboř.

Na pořadí důležitosti číslo jedna jsou to hlavně komunikace s hromadnou veřejnou dopravou a s linkovou osobní dopravou, příjezdové místní komunikace ke zdravotnickým zařízením a další. Navíc už zhruba tři roky platí takzvaný chodníkový zákon, který ukládá městům a obcím uklízet sníh i z chodníků, které měli dříve uklízet majitelé nemovitostí. „Závady ve sjízdnosti a schůdnosti není možno v zimním období na místních komunikacích zcela odstranit, nýbrž je možno je pouze zmírňovat," upřesnil v plánu zimní údržby městský úřad  v Chotěboři. Na zimu se chystají i v dalších místech havlíčkobrodského regionu. Město Ždírec nad Doubravou již podepsalo smlouvy se soukromníky i společnostmi, které budou zajišťovat úklid sněhu v místních částech. Město se dohodlo, v jakém rozsahu bude zimní údržba poskytována i na ceně, což je 450 korun za jednu takzvanou „motohodinu" práce. Uklízet sníh se chystají i v Přibyslavi, ale ne ze všech chodníků. Některé chodníky zůstanou pod sněhem až do prvního tání. Podle přibyslavské radnice to není v rozporu se zákonem.  „Jedná se  o chodníky v lokalitách, kde jsou jen místní komunikace a šíře je nedostatečná," vysvětlil místostarosta Martin Kamarád. Některé komunikace jsou úzké, sníh uklizený z chodníků by omezil provoz.