V pondělí se začínající učitelka českého jazyka a občanské nauky zúčastnila i slavnostního přivítání prvňáčků.

Na otázku, zda pociťuje před svou učitelskou premiérou nervozitu, odpověděla právě včera Lenka Novotná, že zatím se spíše hrozně těší. „Ale je pravda, že dnes ještě neučím. Myslím si, že zítra trošku nervózní budu, ale asi to bude spíše taková ta zdravá nervozita," usmála se začínající učitelka. Ta si stoupla před katedru již dříve v rámci povinné praxe během vysokoškolského studia. „Musím říct, že mě praxe hodně bavila, takže doufám, že mě vyučování bude bavit i nyní. Mám na ni opravdu jen samé pozitivní vzpomínky a těším se, až do toho zase znova vpluji," uvedla Novotná s tím, že průběžnou praxi absolvovala na dvou základních školách v Českých Budějovicích a souvislou praxi dlouhou pět týdnů pak na Základní škole Lánecká ve Světlé nad Sázavou.

Lenka Novotná přiznala, že snad vždy chtěla být učitelkou. „Aktivní práce s dětmi mě bavila, tíhla jsem k ní. I doma mi říkali, že jsem takový malý generál, že mi to učitelství kouká z očí. Po gymnáziu jsem se přihlásila na pedagogickou fakultu, kde jsem zjistila, že je to skutečně něco, co jsem vždy chtěla dělat," zamyslela se.

Podle ní by ideální učitel měl být stresuodolný, otevřený novým zkušenostem, komunikativní a měl by mít i trochu té odvahy. Spíše než procesu výuky se Novotná podle svých slov přece jen obává jí neznámé atmosféry ve třídách a vztahů mezi spolužáky. Na zlobivé děti prý ale zatím žádné „výchovné" fígle nechystá. „O tom jsem dopředu nepřemýšlela, ale myslím si, že mě situace později donutí si nějaké takové fígle opatřit," usmála se.

Vedle chlapce

Při té příležitosti si zavzpomínala na svá školní léta. „Pamatuji si, že když jsme nedávali pozor, tak se psala písemka, anebo nám písemkou vyhrožovali. Tuto metodu bych ale já praktikovat nechtěla," dodala Novotná.

U vzpomínek na její školní docházku se ještě chvíli pozastavila při otázce, zda si pamatuje na svůj první školní den. „Ano, vzpomínám si na to, že mi bylo hodně špatně od žaludku, protože jsem byla příliš nervózní. Pamatuji si celou cestu z domu na základní školu, kterou se mnou absolvovala mamka a babička. A také vím, že jsem byla velmi zklamaná, když mě do lavice posadili vedle spolužáka. Nikoho jsem tam neznala a spíš bych si raději sedla s holčičkou než s klukem," přiznala s úsměvem.

Nadšení ze zaměstnání se u Lenky Novotné doplňuje také s nadšením z prostředí a ze zázemí Základní školy Hradská. „Poprvé jsem tu byla v červnu, kdy mě pan ředitel provedl celou školou. To ve mně zanechalo velmi kladný dojem, který přetrvává. Líbí se mi můj nový kabinet, líbí se mi celá škola. Navíc jsou všichni moc hodní, vstřícní, ochotní, pomáhají mi, když se potřebuji na něco zeptat a tak dále. Takže mám skutečně jen samé kladné pocity," uzavřela Novotná.

Lenka Novotná
Lenka Novotná (27) bydlí ve Světlé nad Sázavou. Vystudovala Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích – Učitelství českého jazyka a literatury pro druhý stupeň základních škol. Titul bakalář získala při studiu psychologie. Je svobodná. Mezi její koníčky patří četba, sport (lyže, volejbal, kolo), filmy a divadlo.

Aneta Slavíková