Firma se sídlem v Hodoníně, výrobce silných strategických značek Sedlčanský, Král Sýrů, Lučina, Apetito, Pribináček či Liptov tak převezme nový firemní název Savencia.
„Do roku 2016 vstupujeme jako firma, plně integrovaná do evropské průmyslové struktury Savencie. Z pěti právnických osob jsme postupně vytvořili dvě. Jednu pro Česko a jednu pro Slovensko," sdělil Miroslav Maňásek, generální ředitel Savencia pro čes ký a slovenský trh.
„Název Savencia má podpořit mezinárodní viditelnost společnosti a zdůraznit její hodnoty. Špičkové know-how, kvalitu, chuť a inovativnost. Přesně tyto hodnoty přinášíme našim spotřebitelům, obchodním partnerům a dodavatelům," zdůraznil generální ředitel.
O přijetí názvu Savencia a celosvětovém přejmenování svých firem rozhodla mateřská francouzská rodinná společnost Bongrain. Slovo Savencia vždy doprovází spojení „Fromage & Dairy".
Francouzské slovo „fromage" (sýr) symbolizuje páteř výrobního profilu společnosti – výrobu sýrů, zatímco anglické „dairy" vyjadřuje podnikání v oboru mlékárenských výrobků.
Ještě pod názvem Bongrain začala Savencia podnikat v tuzemském mlékárenství již počátkem 90. let. Od té doby výrazně modernizovala a rozšířila výrobu sýrů a stala se jedním z hlavních hráčů na tuzemském trhu.
Šťastné partnerství
Roku 1993 majetkově vstoupila do podniku Pribina Přibyslav, následovala akvizice Povltavských mlékáren Sedlčany a v roce 1999 vstup do TPK Hodonín. Postupně došlo k integraci všech uvedených podniků do jedné právnické osoby.
„V roce 1989 byla většina, téměř 80 procent zařízení Pribiny na odpis. Hledali jsme jistotu u světového výrobce, a tím se v 90. letech v období privatizace, stala firma Bongrain. Francouzi investova li tehdy do závodů v Česku přes dva miliony korun," zavzpomínal na společné začátky s firmou Bongrain u příležitosti oslav devadesáti let od počátků výroby plísňových sýrů v Pribině jednatel společnosti Bongrain ČR Oldřich Obermaier.
Právě díky spojení s firmou Bongrain vznikla podle Obermaiera v Hesově u Přibyslavi moderní továrna.
A to továrna s moderním provozem za přísných hygienických podmínek.
Pribina ale není jen producent pribináčků a chutných sýrů, ale podporuje rovněž různé sportovní aktivity. Pribina je například sponzorem biketrialového oddílu AMK Hamry nad Sázavou.
„Jenom díky podpoře ze strany Pribiny můžeme soutěžit, účastnit se závodů, vychovávat nové reprezentanty, neboť tento sport je velmi drahý," nechal se slyšet trenér a předseda oddílu Miroslav Křiva.
Savencia Fromage & Dairy Czech Republic v současné době vyrábí v Česku ve třech závodech – v Sedlčanech, Přibyslavi a Hodoníně pestrý sortiment čerstvých, tavených, zrajících a termizovaných sýrů pod značkami, které se staly u českých spotřebitelů ikonami, jako například legendární Pribináček nebo Lučina.
Do portfolia značek Savencie na našem trhu kromě značek Lučina, Pribináček a Liptov patří rovněž Sedlčanský, Král Sýrů, Apetito, a také Javor, Lunex, Pribina a na Slovensku Bambino. Savencia zaměstnává v České republice a na Slovensku bezmála 1 200 zaměstnanců a její roční tržby dosahují řádově přes 3 miliardy korun v Česku a 1,5 miliardy korun na Slovensku.
Savencia, původně francouzská rodinná firma Bongrain, patří do světové „top 5" v oboru sýrů a mlékárenských výrobků. Tradice společnosti sahají až do 20. let 20. století. V roce 1956 uvedla na trh legendární plísňový sýr pod značkou Caprice de Dieu, vyrobený v rodinné sýrárně Bongrain v Illoud ve Francii. Vyrábí i další značky, jako Tartare či Saint Agur, známé i z našeho trhu.
Zaměstnává bezmála 20 000 osob v třicítce zemí světa a její výrobky se prodávají ve více než 120 zemích. Výroba sýrů představuje řádově šedesát procent tržeb.
Celosvětové tržby dosahují řádově 124 miliard korun. Přičemž třetiny těchto tržeb dosahuje na mateřském francouzském trhu a dalších přibližně čtyřicet procent v řadě evropských zemí.
Společnost výrazně investuje do inovací, moderních technologií i ochrany životního prostředí. V posledních dvou letech její investice celosvětově dosahovaly asi 4,4 až 4,7 miliardy korun ročně.
Martin Walter