Stovky lidí přijaly pozvání tamního učiliště a přišly se podívat nejen na Den otevřených dveří, výstavu zemědělské techniky, ale především pak na další ročník soutěže v jízdě zručnosti studentů a učňů zemědělských škol a učilišť.

„Jízdu zručnosti, připomeňme, že jde o jízdu traktorem se zapřaženým vlekem, letos pořádáme již po třinácté," uvedl ředitel učiliště Josef Hoskovec a dodal, že do Světlé nad  Sázavou přijelo soutěžit šestatřicet studentů a učňů ze čtrnácti škol Vysočiny, východních, středních i jižních  Čech. „Soutěž ve Světlé je jednou ze čtyř regionálních soutěží, jejichž vítězové postupují do celorepublikového finále. A letos obhajujeme nejen loňské světelské, ale i celorepublikové prvenství, která získal náš učeň Ondřej Šíma," pokračoval Hoskovec.

Jízda zručnosti spočívá nejen v rychlosti, ale hlavně v přesnosti a preciznosti provedení. Soutěžící se museli vypořádat s několika prvky trati, například se slalomem, projížděním osmičky, couváním, přistavením vleku k rampě a dalšími. Každá jejich chyba znamenala trestné minuty do závěrečného soutěžního protokolu.

„Celou trať jsem si v posledních dnech několikrát projel," řekl obhájce loňského prvenství, dnes již učeň třetího ročníku oboru opravář zemědělských strojů, Ondřej Šíma z Lipnice nad Sázavou. „Couvání, osmičky ani slalomu se zase až tak neobávám. Jisté problémy jsem ale měl při najíždění k rampě. Snad mi to v závodě nakonec vyjde a podaří se mi loňský úspěch zopakovat," usmál se Ondřej. Spolu s ním hájilo barvy domácího učiliště dalších pět učňů. Na otázku, jestli se s ním přišli nováčci poradit, odpověděl, že ano. „Hlavně jsem jim vysvětloval, jak si mají najíždět," poznamenal Ondřej.

V okamžiku tohoto malého rozhovoru ještě Ondřej Šíma netušil, že světelské zlato z roku 2012 neobhájí. Na trať vyjel jako poslední a výsledný čas se zápočtem trestných minut ho zařadil až na devátou příčku celkového pořadí. První místo ale nakonec přece jen Světlá získala, a to díky Tomáši Pecovi. Ten postoupil do celorepublikového kola, které se uskuteční buď na Hradecku nebo ve Vilémově u Golčova Jeníkova.

Připomeňme, že světelské pracoviště České zemědělské akademie v Humpolci je jedním z mála učilišť v celé České republice, které žákům základních škol nabízí vyučení v oboru opravář zemědělských strojů.

„S uplatněním na trhu práce nemají naši absolventi prakticky žádný problém. Ti navíc velice často získávají místa přímo v oboru," konstatoval Hoskovec a ilustroval to přímo na Ondřeji Šímovi. „Již má příslib pracovního poměru na bioplynové stanici v nedalekých Závidkovicích, kde již také brigádnicky vypomáhá."

Jízda zručnosti, konečné pořadí:
1. Tomáš Peca, Česká zemědělská akademie Humpolec – čas: 4:31 min.
2. Luboš Tlačbaba, SŠ řemesel a služeb Velké Meziříčí  – 4:32
3. Emil Skula, VOŠ a SOŠ zemědělsko-technická Bystřice n. P. –  4:41
4. Jan Klofáč, Česká zemědělská akademie Humpolec – 5:35
9. Ondřej Šíma, Česká zemědělská akademie Humpolec – 7:19
17. Jan Miksa, Česká zemědělská akademie Humpolec – 10:38
25. Vojtěch Svoboda, Česká zemědělská akademie Humpolec – 16:02
28. Milan Pešout, Česká zemědělská akademie Humpolec – 19:20