Přesněji řečeno v Bořetíně se bude jednat opakované hlasování do zastupitelstva obce. Ve Ždírci půjde o zcela nové volby, které úřady označují jako volby dodatečné.

V Bořetíně, který má podle posledního sčítání 106 obyvatel, se nové hlasování uskuteční z důvodu, že hlasování v řádném termínu na počátku loňského října zrušil kvůli vážným chybám soud. V obci kandidovala dvě sdružení nezávislých kandidátů, ze stejných kandidátek a jmen budou vybírat voliči i tentokrát.

Opakované hlasování znamená, že se v obci nesestavují nové kandidátky, ale „pouze“ se zopakuje hlasování, sčítání hlasů a předání výsledků do systému Českého statistického úřadu. „Podle mých informací žádný z kandidátů, kteří kandidovali už loni v říjnu při řádných volbách do obecního zastupitelstva, nerezignoval, neodstoupil,“ informoval o aktuálních přípravách nového hlasování v Bořetíně tajemník Městského úřadu Kamenice nad Lipou Leoš Zhorný. Kamenický městský úřad pro organizaci voleb zastává funkci registračního úřadu a z toho titulu se na přípravách a zajištění voleb podílí.

Ve Ždírci, který má 144 obyvatel, a ve Stříteži, kde je trvale hlášeno k pobytu 104 lidí, se volby nekonaly, protože nebylo koho volit, neboť se pro účely komunálních voleb nezaregistroval potřebný počet kandidátů. Poté, co se v těchto obcích ujal dohledem nad chodem věcí veřejných správce dosazený státem, se situace přece jen zlepšila.

Dům, který leží v Táborské ulici v Černovicích, bojuje v celostátní soutěži Má vlast cestami proměn.
Černovický dům s cukrárnou boduje v celostátní soutěži

Termín pro registraci kandidátů pro lednové volby byl ve druhé polovině listopadu loňského roku. Ve Ždírci se pro dodatečné volby zaregistrovalo jedno sdružení nezávislých kandidátů a pak ještě jeden nezávislý kandidát na další kandidátní listině.

Ve Stříteži budou voliči vybírat pouze ze samostatných nezávislých kandidátů. Z jedenácti, kteří se zaregistrovali, získá pět s nejvyšším počtem hlasů místo v novém zastupitelstvu obce.

Přípravy lednových voleb následně pokračovaly podle harmonogramu, který připravilo Ministerstvo vnitra. Do konce prosince mělo být jasno o složení okrskových volebních komisí, do pátého ledna se mělo dojít k prvnímu zasedání okrskových volebních komisí.

Tento úkol se sice neměl týkat nového hlasování v Bořetíně, kde zákon počítal se stejnou okrskovou komisí jako při volbách v řádném termínu, přesto i tam bylo nutno nové lidi do komise dodat. „Až na jednu členku původní komise všichni ostatní rezignovali, takže musela v Bořetíně vzniknout obměněná okrsková volební komise,“ uvedl k vývoji v Bořetíně při přípravě nového hlasování Leoš Zhorný.

Protože se navíc přímo v obci nikoho na uvolněná místa sehnat nepodařilo, zajistil další potřebné tři členy včetně zapisovatele kamenický registrační úřad z lidí bydlících v Kamenici nad Lipou. „V zajištění lidí do okrskové volební komise byl připraven pomoci i krajský úřad,“ doplnil informace Leoš Zhorný.

Největší přehlídka hasičské techniky Pyrocar.
Pátý Pyrocar byl zapsán do knihy českých rekordů

Po středě jsou v přípravách na lednové volby nejdál ve Stříteži, kde se právě 16. ledna uskutečnilo školení okrskové volební komise. „Ve Ždírci se školení okrskové volební komise uskuteční 21. ledna a v Bořetíně 23. ledna,“ upřesnila další termíny školení ředitelka jihlavské krajské správy Českého statistického úřadu Jitka Číhalová.

Statistiky pak bude čekat i sčítání výsledků. Protože se volby v Bořetíně, Ždírci a ve Stříteži budou konat jako jednodenní v sobotu 26. ledna od sedmi do 22 hodin, výsledky budou známy až hodně pozdě večer. „Jako v případě jiných voleb i u těchto lednových voleb převezme výsledky od okrskových volebních komisí na našich pracovištích a následně vložíme do systému. Na webu volby.cz by se měly tyto výsledky objevit do půlnoci,“ přiblížila další postup v souvislosti s nejbližšími lednovými volbami Jitka Číhalová.

Na zmíněné volby přímo v mostě jejich konání budou dohlížet pověřené obecní úřady. Pro volby ve Ždírci je takovým úřadem Městský úřad Havlíčkův Brod, pro volby ve Stříteži pak Městský úřad v Bystřici nad Pernštejnem, pro hlasování v Bořetíně už zmíněný Městský úřad v Kamenici nad Lipou.

Kontrolní funkci mají také krajský úřad a Policie České republiky. „Na průběh voleb budeme dohlížet v rámci běžného výkonu služby, aby nedošlo k jejich narušení,“ potvrdila policejní mluvčí Stanislava Miláčková. „Na kontrolu voleb pojedeme z krajského úřadu do všech tří obcí,“ doplnil vedoucí oddělení ostatních správních činností na Krajském úřadu Kraje Vysočina David Marek.

Dodatečné volby se o poslední lednové sobotě uskuteční v dalších šestnácti obcích, šest z nich se nachází ve Středočeském kraji. Nové hlasování se kromě Bořetína bude konat ještě v jednom okrsku na Kutnohorsku.

O necelé dva měsíce později se, přesně 16. března, se v 31 obcích v České republice uskuteční nové komunální volby. Ty se budou týkat mimo jiné i obce Tis na Havlíčkobrodsku. Tam se sice loni v říjnu volby uskutečnily a nové zastupitelstvo vzniklo, mezitím ale počet zastupitelů klesl pod pět, což je zákonné minimum.

Bývalé sanatorium na Buchtově kopci u Daňkovic na Novoměstsku.
Prodej bývalé léčebny na Buchtově kopci se opět komplikuje