Pořadatelé ze společnosti Geonova pozvali do Brodu tradiční vystavovatele s bohatým výběrem sazenic, semen, květin, okrasných rostlin, dřevin, najdete zde i pergoly, altány, zahradní nábytek, zahradní a lesní mechanizaci, skleníky, a další potřeby pro zahrádkáře, chalupáře, ale  i kutily. Nebude chybět ani doplňkový sortiment, jakým je například keramika, dřevěné hračky, potřeby pro domácnost, přírodní léčivé produkty a samozřejmě občerstvení.

„Výstava bude zahájena v pátek v devět hodin netradičně přímo na výstavišti před branou u mlýna, za doprovodu Havlíčkobrodské Dvanáctky. Po krátkých slavnostních projevech a přestřižení pásky si už budou moci návštěvníci vybírat z různorodé nabídky zboží od známých i nových vystavovatelů. Expozice, kterých bude téměř 180, budou umístěné tak, jak jsou návštěvníci zvyklí nejen v přízemí a patře kulturního domu, ale i na provizorně oplocených parkovištích a zelených prostorách mezi nimi. Několik expozic bude jako vždy na chodníku v ulici Na Ostrově," uvedla Jana Koubková, jedna z pořadatelek akce.

Návštěvníci najdou tradiční vystavovatele, mezi nimiž nebude chybět Luděk Groh ze zahrádkářské poradny z Teplic nad Metují, který bude u svého stánku na balkoně ochotně odpovídat na všechny dotazy týkající se tématu chorob a škůdců na zahradě. U vchodu do kulturního domu bude zase svůj patentovaný trháček předvádět Vladislav Slabý.  Výstava se neobejde bez občerstvení a možnost posezení ve velkém stanu u instalovaného pódia, kde bude po celou dobu výstavy probíhat kulturní program.

„Vystoupí zde oblíbené dechové kapely Havlíčkobrodská Dvanáctka, Rebelka, Božejáci, swingový a jazzový orchestr Polenský BIG-BAND. Nově na výstavě vystoupí legendární kapela Poutníci, hrající už 44 let bluegrass a country. Pro děti je na nedělní dopoledne připraven recitál se soutěžemi písničkáře Pavla Lutnera.

Sobotní ohňostroj

U pódia bude opět výstavní vysílací centrum mediálního sponzora výstavy ČRo Region Vysočina, který bude pro děti připravovat soutěže a také pro ně zajistilo na celé tři dny možnost využití skákacího hradu," doplňuje Josef Kubát, další z pořadatelů akce.

Neodmyslitelnou součástí výstavy  jsou také doprovodné soutěže o hodnotné ceny, výhru může získat i každý návštěvník výstavy, který bude mít vstupenku a koupí si drobný výrobek ve stánku SPMP ÚSVIT, zařízení starající se o mentálně postižené spoluobčany. Drobnou odměnu samozřejmě dostane i ten, který projde brány jako pětistý v pořadí.

Tradičním vrcholem výstavy Zahrada je ohňostroj, který každoročně přiláká na nábřeží řeky Sázavy několik tisíc lidí. Uskuteční se v sobotu 26. dubna na levém nábřeží řeky Sázavy u hotelu Slunce po 21. hodině.

„Parkování bude na dobu trvání výstavy nově umožněno na středové ploše Havlíčkova náměstí, opět na přilehlých ulicích na Žižkově, ovšem tam se letos návštěvníci dostanou pouze po obchvatu. Dále je možno parkovat na záchytném parkovišti u hotelu Slunce a je možné využít i parkoviště vedle koupaliště v Chotěbořské ulici nebo u obchodního domu Kaufland," uzavírá Jana Koubková.

Více na www.zlatyceskyrucicky.cz, kde budou i mapky s parkovacími možnostmi.

Milan Pilař