„Je to o více než sto sedmdesát tisíc korun než loni," uvedla koordinátorka sbírky z Oblastní charity Havlíčkův Brod Jana Dománková s tím, že lidé přispívali do tří set sedmdesáti pokladniček.

Za peníze dárců nový automobil

Peníze od štědrých dárců použijí charitativní pracovníci především  k nákupu osobního automobilu pro Šipku, což je sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi.

„Je to nejnovější sociální služba, kterou poskytuje  Oblastní charita Havlíčkův Brod," upřesnila Jana Dománková. Zbylé peníze půjdou na pomoc dalším potřebným, kromě jiného to bude jiné na jeden z charitativních projektů Adopce na dálku. Příspěvky byly různé. Nejčastější mincí, kterou lidé přispěli do charitních pokladniček, byla dvacetikoruna. „Dále v pokladničkách bylo třináct dvoutisícových a sto dvacet dva tisícových bankovek," vyjmenovala Dománková další částky . Nejvíce peněz se vybralo v Přibyslavi, a to přes dvě stě tisíc korun. Poprvé se letos Tři králové vydali i do Michalovic, Číhoště a Nové Vsi u Chotěboře. „V Michalovicích se o zavedení sbírky postaraly samy děti. Jedna z maminek nás kontaktovala, že by chtěla pro Michalovice také tříkrálovou pokladničku, aby se děti mohly do sbírky zapojit," uzavřela Dománková.

Zuzana Rodová