Zakladatelem této sobíňovské tradice je Jaroslav Jonák, který nedávno obdržel od Klubu českých turistů v Havlíčkově Brodě čestné uznání za svůj celoživotní přínos pro turistiku. Akci Léto v Železných horách považuje Jaroslav Jonák obrazně řečeno za svoje dítě a může na něj být náležitě pyšný. „Utíká to strašně rychle. Samozřejmě mám radost, že náš nápad tak dlouho vydržel, kdybych říkal ne, tak to bych lhal. Možná je to důvod k oslavě, ale žádnou zatím neplánujeme. To uskutečníme až na 30. výročí pochodu, za pět let,,“ prozradil Jaroslav Jonák.

Na trasu turistického pochodu se mohli účastníci vydat pěšky nebo na kole, délku trasy si každý volí podle svých sil. Ti zdatní si mohli vyzkoušet „padesátku“, nejdelší trasa pro cyklisty měří 80 kilometrů, a ti méně zdatní se mohli vydat na lehkou sedmikilometrovou procházku po sobíňovské naučné stezce. Některým účastníkům pořadatelé zajistili i nocleh.

Akci pořádá Klub českých turistů Havlíčkův Brod a obec Sobíňov. Ke stálým účastníkům patří třeba Věra Jakešová z Havlíčkova Brodu. Když je to možné, nevynechá ani jeden ročník. Přestože patří ke dříve narozeným, může se chlubit fyzickou kondicí, kterou by jí občas i mladší mohli závidět, a to díky turistice. „K turistům mě přivedla kamarádka. Šla jsem na jednu túru a už v klubu zůstala. Našla jsem tam skvělou náplň volného času a dobré kamarády. Chůze je nejzdravější pohyb pro lidi v každém věku. Lékaři ji doporučují i lidem s civilizačními chorobami, třeba jako prevenci cukrovky,“ prozradila paní Věra.

V cíli pochodu byl připraven po účastníky od 14,00 hodin na letním parketě koncert trampských písní. Od 20,00 hodin následovala na parketě taneční zábava.

Vypouštění mladých puštíků ze Záchranné stanice Pavlov zpět do přírody.
Mladí puštíci se vydali do světa. Starali se o ně na záchranné stanici v Pavlově