A právě sem dnes pozveme čtenáře Deníku.

Zmíněný „ráj" samozřejmě nevznikl sám o sobě, byť příroda je, jak všichni dobře ví, mocná čarodějka. Ruku k dílu  přiložili zejména členové Ornitologického klubu Vysočina. Ti se totiž již patnáct let starají o zachování zdejší nenarušené přírody, a kromě toho se postarali o vznik unikátní ornitologické naučné stezky.

K jejímu začátku se dá pohodlně dostat třeba autem. Ovšem na vlastní stezku, která měří asi čtyři kilometry, se už musí pěkně pěšky. Ale není se čeho obávat, zvládnou ji i méně zdatní turisté a s nimi i děti.

První zastavení ornitologické stezky je umístěno hned u Jiříkovského rybníka. A již zde je na co se dívat.
Kromě všudypřítomných kachen divokých mají na rybníku své „flíčky" i rackové chechtaví a s nimi  i volavky bílé.
Ornitologové, ale i místní lidé by potvrdili, že k vodám Jiříkovského rybníka čas od času zavítá i majestátní orel mořský. Ovšem vidět ho, to se jen tak někomu nepoštěstí. Ale kdo ví, třeba právě vám se to podaří…

Stezka vaše kroky zavede také do přírodní rezervace Havranka. A právě tu si oblíbil například i vzácný čáp černý. U dalšího rybníka, jmenuje se Ptačí bláto, můžete zahlédnout téměř neznámé vodouše či ledňáčka říčního.

Energie přímo
 ze středu Země

V případě, že je nezahlédnete, nebuďte smutní, neboť  na vás čeká další zajímavá přírodní podívaná. Nabídnou vám ji Sedletínská jezírka nebo další místní vodní „oko" – Zmijí jezírko.

A těšit se můžete i na vlastní závěr putování. To totiž vrcholí u čtyřmetrového keltského menhiru. O něm se říká, že jím proudí energie ze středu Země. Proto k němu často přicházejí lidé s léčivými schopnostmi, čerpají u něho svoji další sílu.

Pokud jsme se v úvodu nezmínili o tom, že součástí stezky jsou informační tabule i místa k odpočinku, tak se to dozvídáte právě teď.

A navíc: ti z vás, kteří se chtějí o ptácích a přírodě dozvědět víc, mohou využít pozvání ornitologů a zúčastnit se řady akcí, které pořádají. Za všechny připomeňme například tradiční jarní Vítání ptačího zpěvu.

Radka Kárníková