Jedná se o tradiční celorepublikovou akci, jejímž cílem je prostřednictvím kulturního a odborného programu upozornit veřejnost na problém duševních onemocnění a psychiatrické péče v České republice.

V Havlíčkově Brodě odstartuje program ve středu 16. září, kdy se zájemcům naskytne možnost zakoupit si výrobky chráněné dílny Fokusu Vysočina a Psychiatrické nemocnice. Prodej se uskuteční v přízemí Havlíčkova domu.

O den později začíná Den pro duševní zdraví. Návštěvníci se dozvědí, jak souvisí duševní zdraví a důstojnost. Vystoupí i zajímaví hosté, jako například Pavel Pavlík, skupina Paikot-ikot či uskupení Jirka a Úderka.

Ale nezůstane jen u prodeje či vystoupení. Ve středu 23. září si lidé budou moci vyzkoušet, jaké to je být odkázán na invalidní vozík či žít se schizofrenií v rámci akce Senior Pointu Na vlastní kůži.

Týdny pro duševní zdraví zakončí Divadlo Jen Tak s hrou „Když se zhasne". Představení se uskuteční v sále Psychiatrické nemocnice 9. října. Po celý podzim poběží také besedy se studenty na středních školách v Havlíčkově Brodě a okolí.

Týdny pro duševní pravidelně je organizuje Fokus Vysočina pod záštitou starosty Havlíčkova Brodu Jana Tecla a Petra Krčála, radního Kraje Vysočina.

(ap)