Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U České koruny začínají tradiční husí hody

Lipnice nad Sázavou –  Již v pátek začínají v restauraci U České koruny v Lipnici nad Sázavou tradiční Svatomartinské husí hody.

7.11.2013
SDÍLEJ:

Můžete ochutnat. Třeba i konfitované husí stehno s plněnými lokšemi, škvarkovým zelím a výpekem s černým pivem.Foto: Martin Hašek

Potrvají tři dny a kuchaři připravili pro hosty celou řadu chutných pokrmů z husího masa.

„Nechybí předkrmy, jimiž jsou buď paštika z husích jater, nebo restovaná husí játra s višněmi a hruškami, oboje podávané s rozpečenými bagetkami. Součástí menu je samozřejmě i pravý husí kaldon s nudlemi, či vývar s domácím drobením a kousky husího masa," říká majitel restaurace Martin Hašek.

Nabídce hlavních chodů vévodí podle jeho slov klasika, jíž jsou husí stehna pečená buď na husím sádle s kmínem, nebo na černém pivu. „V jídelním lístku ale hosté najdou i šťavnatá husí prsa. Plněná jsou mandlovou nádivkou, nebo houbami. Podávat je ale budeme třeba i s omáčkou a naší krajovou specialitou, jíž jsou bramborové pecíny. Nechybí ani husí steak po staročesku, jinými slovy maso pečené na černém pivě a s lokšemi, či oblíbená husí roláda s játry a houbami," vyjmenoval Hašek.

Jednotlivé porce husího masa budou kuchaři upravovat pomalým a několik hodin trvajícím konfitováním. „Maso je po této úpravě pěkně křehké, měkké a jde lehce od kosti," vysvětlil Hašek. A co se týká obvyklých příloh, hosté si budou moci vybrat z bílého, červeného, nebo i dýňového zelí. Knedlíky budou bramborové i houskové.

Všechny husy restaurace nakoupila ve volných a ekologických chovech. „Letos jsou husy opravdu velké, každá porce je v podstatě půlkilová. Nikdo se tak nemusí obávat toho, že by se u nás do sytosti nenajedl. Naopak," usmál se Hašek. Není bez zajímavosti, že na každém stole restaurace U České koruny najdou hosté na talířcích husí škvarky a číšníci jim budou nabízet, a to k volné konzumaci, i pečené husí „biskupy".

A protože je husí pečeni potřeba zapít dobrým douškem, je restaurace připravena svým hostům nabídnout nejen Haškův třináctistupňový nefiltrovaný světlý ležák, ale i svatomartinská vína z Moravy – bílá, červená i růžová.

„Jsme rádi, že naše Svatomartinské husí hody lidé vyhledávají a že jsou s přípravou našich jídel spokojeni. To se nám potvrdilo nejen hojnou návštěvou, ale také pozitivními ohlasy, které jsme v loňském roce zaznamenali. Hostům bych ale přece jen doporučil, aby si místa u nás raději rezervovali. A to nejlépe telefonicky na číslech 603 528 261 nebo 569 486 126," uzavřel Martin Hašek.

Autor: Redakce

7.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Volím stranu, co myslí na vzdělání, chci na gympl, padlo při volbách v BAN!u

Ilustrační foto

Hlasování začalo, otevřelo se 1 137 volebních místností

Ostrov patří v Havlíčkově Brodě opět knihám

Havlíčkův Brod - Kulturní dům Ostrov v pátek opět ožil Podzimním knižním veletrhem.

Robert Fulghum se svou novou knihou zavítal do Havlíčkova Brodu

Havlíčkův Brod - Americký spisovatel a bývalý pastor Robert Fulghum je opět v Čechách. S projektem LiStOVáNí ve čtvrtek zavítal také do Havlíčkova Brodu. Představil tu svou novou knihu Opravář osudů. Slavný spisovatel, který je v Čechách velmi oblíbený, se zúčastnil i Podzimního knižního veletrhu, kde měl v pátek autogramiádu.

Brodská galerie zve na Živý svět Anny Vojtěchové

Havlíčkův Brod – Živý svět Anny Vojtěchové se v pátek 20. října otevře návštěvníkům Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Vernisáž výstavy je součástí Podzimního knižního veletrhu. Tvorba česko-americké výtvarnice a ilustrátorky Anny Vojtěchové je totiž k vidění i tam.

Ruská Toulavá kamera zachycuje krásy Vysočiny

Jihlavsko – Exteriéry a interiéry zámku v Telči, kaple svatého Jana Nepomuckého v Plandrech a klášter v Nové Říši. Nejen tato místa z Jihlavska budou lákat diváky u televizí v Rusku, aby se k nám příští rok v létě vydali na dovolenou. Během těchto dní totiž na Vysočině natáčí čtyřčlenný štáb významné ruské televize.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení