Nová stání jsou v provozu už od první poloviny října. „Spousta lidí ale ještě nezjistila, že už se tam dá parkovat,“ uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek.

Aktuálně mají lidé k dispozici jen horní patro, brzy však budou moci využívat všech osmaosmdesát míst. „To spodní totiž zatím slouží pro zaskladňování knihovny. Nechtěli jsme provoz křížit. Od ledna už ale bude také sloužit řidičům,“ dodal Honzárek.

Ilustrační foto - cyklostezka
Chotěbořští jsou o krok blíž cyklostezce. Město zdarma získalo železniční vlečku

V červnu příštího roku pak přibude dalších 132 stání, a to na parkovišti, které se staví pod knihovnou směrem k řece Sázavě. „Šest míst bude vyhrazených pro osoby s ZTP,“ informovala mluvčí brodské radnice Alena Doležalová s tím, že náklady na toto parkoviště přesáhnou jednadvacet milionů korun.

V součtu tady tak vznikne více než dvě stě míst. Vedení města si od toho slibuje, že alespoň částečně nahradí předchozí oblíbenou a hojně využívanou parkovací plochu, kterou stavba knihovny zabrala.

Placená doba parkování je v pracovní dny od 7.00 do 17.00 hodin a v sobotu od 8.00 do 12.00 hodin. První dvě hodiny jsou zdarma, každá další započatá pak za deset korun. V neděli a o státních svátcích zpoplatněné není.