VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U přípravy dobré a kvalitní kávy rozhoduje i vlhkost vzduchu.

Přibyslav – Prvního půl roku má za sebou nová kavárna na přibyslavském náměstí

1.1.2015
SDÍLEJ:

Co dva týdny v nové přibyslavské kavárně mění sortiment kávy. Po sérii dobře vypražených zrn z různých zemí Latinské Ameriky lze v těchto dnech ochutnat čerstvě mletou kávu hinduistů z Indie. Na kavárenskou tabuli ji zapisuje baristka Zdenka Koubková. Foto: Deník/Ivo Havlík

Pokusů založit útulnou kavárničku v malém městě bylo několik, každý dost brzy vzal za své. Až nyní se zdá, že se to povedlo. Prázdný krám, ve kterém se od nepaměti prodávalo textilní zboží, na příjemnou kavárnu přestavěl Miroslav Plesl ze vsi Dvorek.

Nejbližší spolupracovnicí se mu stala Zdenka Koubková. Oba se kuchařskému řemeslu vyučili v obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou a už tam poznali, že připravit dobrý osvěžující nápoj, to není zalít vyčpělá mletá zrna vařicí vodou.

„Například k bezchybnému latte se dopracujete, až máte za sebou sto a více šálků, uměním je v pravý čas vystihnout vhodnou teplotu mléka, tu samozřejmě neměříte teploměrem, ale poznáte jenom citem, když konvičku svíráte v dlani," říká kavárník.

A vskutku, baristé vedou stěžejní a vlastně nikdy nekončící diskusi nad kvalitou, druhem a žádoucí teplotou mléka. Plesl si dává novoroční předsevzetí, že se začne připravovat na soutěž Barista roku. Prestiž tohoto klání stále stoupá, probíhá podle mezinárodních pravidel a porota je složena ze špičkových odborníků celého světa.

Uvařit dobrou kávu je alchymie

Bohaté zkušenosti má i Pleslova kolegyně Zdenka Koubková z Malé Losenice. Pracovala v prostorném havlíčkobrodském restaurantu Fabrica, ale přednost nyní dala komorní kavárně.

„Uvařit dobrou kávu je alchymie, když melu vypražená zrna, musím dát pozor i na vlhkost vzduchu. Jednou v létě na ulici před naší kavárnou bylo najednou velké dusno jako v prádelně a musela jsem na to ihned reagovat", uvádí baristka.

Bude zde galerie

Podle Plesla mekkou českého a moravského kavárenství není Praha, ale Brno. V Přibyslavi chybí univerzitní studenti a mladí intelektuálové, tedy tradiční hosté kaváren. Přesto se kavárna zaplňuje a stává se místem přátelských setkání u profesionálně připravené kávy, espressa nebo cappuccina.

Zákazníci si nad teplým šálkem mohou každý den přečíst například čerstvé vydání Havlíčkobrodského deníku. Kavárník Plesl má ještě jeden plán. Na dosud prázdné stěně hodlá vystavovat obrazy, grafiky a fotografie.

Ivo Havlík

Autor: Redakce

1.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Josef Mladý

Lídr TOP 09 na Vysočině se obává ztráty demokracie

Volby na Vysočině.
AKTUALIZUJEME
46

ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

ČSSD Vysočinu neudržela, ANO slaví vítězství

Vysočina – Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO. Hlas hnutí ANO dalo 28,63 procent vysočinských voličů. Pro ANO jde o výrazné zlepšení oproti minulým volbám v roce 2013, kdy pro tuto stranu v kraji hlasovalo 15,89 procent voličů.

Reakce ODS: Otázka je, kam bude republika směřovat

Vysočina - S potěšení sledoval v Modrém domě v Jihlavě výsledky voleb do Poslanecké sněmovny volební štáb Občanské demokratické strany.

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Vysočina – Pracovníci Krajského úřadu Kraje Vysočina, kteří tradičně na volby na Vysočině dohlíželi, se během hlasování nesetkali s žádným závažným problémem nebo nedostatkem.

Přibyslav: Voliči jsou vzorní

Přibyslav – Ve třech volebních okrscích se volilo v Přibyslavi. Do budovy radnice přicházeli jak obyvatelé města, tak i voliči ze všech místních částí. V každém okrsku bylo zapsaných přes tisíc voličů, účast už v pátek překročila 40 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení