VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U přípravy dobré a kvalitní kávy rozhoduje i vlhkost vzduchu.

Přibyslav – Prvního půl roku má za sebou nová kavárna na přibyslavském náměstí

1.1.2015
SDÍLEJ:

Co dva týdny v nové přibyslavské kavárně mění sortiment kávy. Po sérii dobře vypražených zrn z různých zemí Latinské Ameriky lze v těchto dnech ochutnat čerstvě mletou kávu hinduistů z Indie. Na kavárenskou tabuli ji zapisuje baristka Zdenka Koubková. Foto: Deník/Ivo Havlík

Pokusů založit útulnou kavárničku v malém městě bylo několik, každý dost brzy vzal za své. Až nyní se zdá, že se to povedlo. Prázdný krám, ve kterém se od nepaměti prodávalo textilní zboží, na příjemnou kavárnu přestavěl Miroslav Plesl ze vsi Dvorek.

Nejbližší spolupracovnicí se mu stala Zdenka Koubková. Oba se kuchařskému řemeslu vyučili v obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou a už tam poznali, že připravit dobrý osvěžující nápoj, to není zalít vyčpělá mletá zrna vařicí vodou.

„Například k bezchybnému latte se dopracujete, až máte za sebou sto a více šálků, uměním je v pravý čas vystihnout vhodnou teplotu mléka, tu samozřejmě neměříte teploměrem, ale poznáte jenom citem, když konvičku svíráte v dlani," říká kavárník.

A vskutku, baristé vedou stěžejní a vlastně nikdy nekončící diskusi nad kvalitou, druhem a žádoucí teplotou mléka. Plesl si dává novoroční předsevzetí, že se začne připravovat na soutěž Barista roku. Prestiž tohoto klání stále stoupá, probíhá podle mezinárodních pravidel a porota je složena ze špičkových odborníků celého světa.

Uvařit dobrou kávu je alchymie

Bohaté zkušenosti má i Pleslova kolegyně Zdenka Koubková z Malé Losenice. Pracovala v prostorném havlíčkobrodském restaurantu Fabrica, ale přednost nyní dala komorní kavárně.

„Uvařit dobrou kávu je alchymie, když melu vypražená zrna, musím dát pozor i na vlhkost vzduchu. Jednou v létě na ulici před naší kavárnou bylo najednou velké dusno jako v prádelně a musela jsem na to ihned reagovat", uvádí baristka.

Bude zde galerie

Podle Plesla mekkou českého a moravského kavárenství není Praha, ale Brno. V Přibyslavi chybí univerzitní studenti a mladí intelektuálové, tedy tradiční hosté kaváren. Přesto se kavárna zaplňuje a stává se místem přátelských setkání u profesionálně připravené kávy, espressa nebo cappuccina.

Zákazníci si nad teplým šálkem mohou každý den přečíst například čerstvé vydání Havlíčkobrodského deníku. Kavárník Plesl má ještě jeden plán. Na dosud prázdné stěně hodlá vystavovat obrazy, grafiky a fotografie.

Ivo Havlík

Autor: Redakce

1.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 22 000 Kč Číšníci a servírky číšník / servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vyučení v oboru nebo praxe v oboru podmíkou, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Uni, hotel luna, s.r.o. - pracoviště, 584 01 Ledeč nad Sázavou. Informace: Zdeněk Hradecký, +420 734 701 201. Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 15 500 Kč Obsluha strojů na výrobu mléčných výrobků pracovník výroby sýrů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: - min. výuční list (potravinářský obor výhodou), pečlivost, svědomitost, časová flexibilita, - obsluha a sanitace výrobního zařízení, dodržování výrobních postupů, - prac. doba: PO-PÁ 5:30 - 13:30 a 14:00 - 22:00 hodin (v případě zvýšených objemů výroby i SO a NE), Osobní kontakt možný každý pátek v 9-10 hodin.. Pracoviště: Savencia fromage & dairy czech republic, a.s. - tpk-pribina, Hesov, č.p. 421, 582 22 Přibyslav. Informace: Blanka Křížová, +420 727 932 533. Výroba - Výroba Seřizovači 20 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů seřizovač a obsluha číslicově řízených strojů. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: ochota se zahraničními pracovními cestami, částečná znalost RJ a AJ, Osobní kontakt možný každou středu 10-14 hodin.. Pracoviště: Neufe, spol. s r.o. - pracoviště, U Nádraží, č.p. 297, 582 22 Přibyslav. Informace: Karel Hromádka, +420 602 258 236. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači elektrotechniky, elektroniky a domácích potřeb odborný prodavač/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 33000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Elektro spektrum s.r.o. - hb, Havlíčkova, č.p. 3305, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Pavel Brož, +420 608 666 849.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pokládání základního kamene sportovní haly ve Světlé.
17

Ve Světlé položili základní kámen nové sportovní haly

Ilustrační foto.

V rámci Babího léta v Sázavě vystoupí skupina KEKS

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Svatováclavské slavnosti s Rebelem jsou v plném proudu

Havlíčkův Brod - V sobotu pokračují Svatováclavské slavnosti s Rebelem. Program druhého dne slavností začíná v areálu pivovaru ve 13 hodin a program na pódiu zahájí havlíčkobrodská dechová kapela Rebelka.

Dorostenci po výprasku na Kometě bodovali naplno

Dorostenci Bruslařů si chtěli napravit reputaci po extraligové vysoké porážce na Kometě Brno. To se jim povedlo na jedničku. Z Tábora si přivezli všechny čtyři body, i ten bonusový. Doma pak v derby s jihlavskou Duklou brali body tři. Bonusový získal po nadstavbové části soupeř.

Ledečská rezerva se propadla na čtvrté místo

Okresní přebor se začíná vyrovnávat a vedoucí celky se mění. Ledečské béčko získalo z posledních dvou zápasů pouze bod a propadlo se na čtvrtou příčku. Zato Herálec už natáhl šňůru vítězství na pět zápasů v řadě a vyšvihl se na vedoucí pozici. Staré Ransko a Kožlí si drží neporazitelnost a opanují druhé a třetí místo.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT