Pokusů založit útulnou kavárničku v malém městě bylo několik, každý dost brzy vzal za své. Až nyní se zdá, že se to povedlo. Prázdný krám, ve kterém se od nepaměti prodávalo textilní zboží, na příjemnou kavárnu přestavěl Miroslav Plesl ze vsi Dvorek.

Nejbližší spolupracovnicí se mu stala Zdenka Koubková. Oba se kuchařskému řemeslu vyučili v obchodní škole ve Žďáru nad Sázavou a už tam poznali, že připravit dobrý osvěžující nápoj, to není zalít vyčpělá mletá zrna vařicí vodou.

„Například k bezchybnému latte se dopracujete, až máte za sebou sto a více šálků, uměním je v pravý čas vystihnout vhodnou teplotu mléka, tu samozřejmě neměříte teploměrem, ale poznáte jenom citem, když konvičku svíráte v dlani," říká kavárník.

A vskutku, baristé vedou stěžejní a vlastně nikdy nekončící diskusi nad kvalitou, druhem a žádoucí teplotou mléka. Plesl si dává novoroční předsevzetí, že se začne připravovat na soutěž Barista roku. Prestiž tohoto klání stále stoupá, probíhá podle mezinárodních pravidel a porota je složena ze špičkových odborníků celého světa.

Uvařit dobrou kávu je alchymie

Bohaté zkušenosti má i Pleslova kolegyně Zdenka Koubková z Malé Losenice. Pracovala v prostorném havlíčkobrodském restaurantu Fabrica, ale přednost nyní dala komorní kavárně.

„Uvařit dobrou kávu je alchymie, když melu vypražená zrna, musím dát pozor i na vlhkost vzduchu. Jednou v létě na ulici před naší kavárnou bylo najednou velké dusno jako v prádelně a musela jsem na to ihned reagovat", uvádí baristka.

Bude zde galerie

Podle Plesla mekkou českého a moravského kavárenství není Praha, ale Brno. V Přibyslavi chybí univerzitní studenti a mladí intelektuálové, tedy tradiční hosté kaváren. Přesto se kavárna zaplňuje a stává se místem přátelských setkání u profesionálně připravené kávy, espressa nebo cappuccina.

Zákazníci si nad teplým šálkem mohou každý den přečíst například čerstvé vydání Havlíčkobrodského deníku. Kavárník Plesl má ještě jeden plán. Na dosud prázdné stěně hodlá vystavovat obrazy, grafiky a fotografie.

Ivo Havlík