Ta se obrátila na redakci Deníku se stížností na úroveň hygieny ve městě. „Pamatuji si, že veřejné záchodky v Ledči byly doslova otřesné. Za bývalého starosty, tuším pana Urbana, ale byly vybudovány přímo luxusní toalety na náměstí u informačního centra. Fungovaly ale sotva rok a pár měsíců. Dnes jsou zavřené. Místo nich má město k použití dvě chemická WC jako na tržnici. Nabízet něco takového v jedenadvacátém století a ještě v samém centru Ledče, to dělá městu ostudu, zvlášť v turistické sezóně. Podle mých informací se mají bývalé veřejné toalety zrušit úplně a má se místo nich budovat golfové hřiště,“ stěžuje si Alena Černá.

Jak zdůrazňuje, její vnučka chodí do čtvrté třídy, ona a její spolužáci do města dojíždějí. Když čekají delší dobu na autobus, nemají si kam odskočit.

„Mám pocit jako bych nedělal starostu v Ledči ale ve Zvonokosech, kde také neměli někteří občané nic jiného na práci než řešit problémy kolem záchodů,“ komentuje stížnost starosta Ledče Petr Vaněk. Jak zdůrazňuje, veřejné WC v Ledči nikdo nezrušil a rušit nehodlá.

Provoz toalet byl prodělečný

„Věc se má tak. Provoz veřejných toalet ve městě byl drahý a prodělečný . Museli jsme zaměstnávat dvoučlennou obsluhu. Ročně stál provoz WC 400 tisíc korun, přitom výdělek činil něco kolem 45 tisíc korun. Takže ztráty byly obrovské. Proto jsme se rozhodli učinit následující úsporné opatření. Propustili jsme tyto dvě pracovní síly a využili možnosti, že veřejné WC těsně sousedí s informačním centrem. Tudíž toalety zůstaly v provozu, ale na starost je mají zaměstnanci Infocentra. Když někdo potřebuje veřejné toalety použít, požádá pracovníky Infocentra o klíč a zaplatí poplatek, stejně jako dřív,“ vysvětluje starosta Vaněk s tím, že opatření vyvolalo u některých občanů doslova bouři nevole.

„Někteří jedinci argumentovali tím, že se stydí žádat v Infocentru o klíč. Já to nechápu. Když použijete veřejné WC v kterémkoliv městě, musíte projít kolem obsluhy a zaplatit poplatek. Když chcete použít toaletu v restauraci, není nic výjimečného, že musíte obsluhu o klíč požádat,“ vrtí hlavou starosta.

Jak zdůrazňuje, chemické WC, které Alenu Černou tak dráždí, je k použití pouze jako doplňující služba v okamžiku, kdy je Infocentrum zavřené. To jest v týdnu po páté hodině navečer, částečně v sobotu a v neděli.

Starostova slova potvrzují i zaměstnanci Infocentra. „Veřejné toalety jsou v provozu stále, nikdo je nezrušil. Jenom stačí u nás požádat o klíč. Za použití se platí stejná cena jako dřív. Pět korun pro ženy a tři koruny pro muže. Chemické WC je v provozu jen v době, kdy je u nás zavřeno,“ upřesňují pracovníci Infocentra.

Provoz veřejných toalet  nepatří k výdělečným činnostem ani ve městě Havlíčkův Brod. O víkendu je hygienické zařízení proto v provozu jen několik hodin.

Do provozu WC dají až půl milionu

Město Havlíčkův Brod provozuje ve městě jen jedno veřejné WC. Použití je levnější než na soukromém WC na nádraží, ale jeho provoz je, podle vedení Technických služeb města Havlíčkův Brod, silně prodělečný.

Technické služby se touto otázkou zabývají dost často. Provoz toalet je třeba dotovat, ročně je to kolem půl milionu korun. Náklady jsou i v Brodě tak vysoké proto, že na WC je stálá obsluha.