„Neustálá nejistota. Co přinesou nařízení z Bruselu. Na co zase dostaneme strop. Jak dopadnou volby. Co dostane po volbách v politice státu přednost,“ vysvětlil.

Co trápí v současné době zemědělce v Lípě nejvíc, je podle Balouna nízká výkupní cena mléka asi 8,80 na litr. „To nepokryje ani výrobní náklady. My máme 300 krav na mléko a ještě rostlinnou výrobu,“ konstatoval Baloun.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: Deník

Jedním z důvodů, proč si zemědělci v Lípě otevřeli prodejnu s automatem na čerstvé kravské mléko pod názvem Obchod ze dvora, byla podle Balouna snaha představit obyvatelům Lípy a lidem z okolí vlastní zemědělskou produkci.

„Podali jsme na otevření prodejny žádost o dotaci a nedostali ji. Jenže pak se ukázalo, že kdybychom dotaci dostali, diktovala by nám dotace co smíme a nesmíme prodávat. Tak jsme se rozhodli obchod otevřít sami. Dali jsme do toho milion. Obchod je v provozu tři roky. Zatím jsme ve ztrátě, ale věřím, že se to změní,“ poznamenal Baloun.

Platební automatů ve městě rok od roku přibývá. Ilustrační foto
V Brodě přibude pět nových parkovacích automatů

Obchod ze dvora který je otevřený čtyři dny v týdnu, nabízí jak vlastní produkci, tak i mléčné výrobky, maso, uzeniny a pečivo z dalších zemědělských statků, domácích řeznictví a farem na celé Vysočině. Podle Balouna zájem o domácí kvalitní potraviny roste. „Nejčastěji u nás nakupují mladé maminky,“ dodal.