„Když jsme dostali do agentury informaci, že v Přibyslavi žije sběratel, který vlastní unikátní sbírku zapalovačů, které sbírá už 65 let a má jich tisíce, rozhodli jsme se sbírku nejdřív prověřit a hlavně spočítat. Takových informací dostáváme desítky ročně,“ prozradil za agenturu Luboš Rafaj. Jak dodal, když ale uviděl dotyčnou sbírku, pochopil, že něco takového opravdu nemá nemá nikdo v republice, ani ve světě, spadla mu brada a do počítání se mu nechtělo. Tak se rozhodl, že si agentura na ten úkol někoho sjedná.

Práce se ujal 9. oddíl přibyslavských vodních skautů v čele s Renatou Tvrdíkovou. „Počítali jsme a počítali. Byli jsme na to nakonec čtyři a počítání trvalo snad měsíc. Obětovali jsme tomu řadu víkendů. Vzali jsme si na pomoc techniku,“ popsala celý proces Renata Tvrdíková.

Nakonec bylo konečné číslo na světě. Miloslav Jan Šnek vlastní celkem 25 693 zapalovačů. Co kus, to originál, proto si místo v knize rekordů právem zaslouží. Se sbíráním zapalovačů začal pan Milan, kterému by pětasedmdesát nikdo nehádal, už jako kluk, v deseti letech. Dnes jich má tisíce, navíc je členem mezinárodního spolku sběratelů.

Svátek hudby ve Světlé nad Sázavou
Světelským parkem se nesly tóny hudby všech žánrů

V jeho sbírce najdete zapalovače z celého světa. „Hlavní jsou pro mě ale kousky z Rakouska-Uherska, z první republiky a vůbec první poloviny dvacátého století,“ prozradil pan Miloslav. S částí jeho sbírky se mohou seznámit návštěvníci muzea v Přibyslavi. Sběratel navíc během slavnostního ceremoniálu na dvoře Kurfürstrova domu v Přibyslavi před svědky slíbil, že hranici 30 tisíc sběratelských kousků hodlá v nejbližších letech pokořit.