Důvodem jsou stavební úpravy.

„Univerzita třetího věku, společný projekt Vysoké školy polytechnické Jihlava a Kraje Vysočina, byl na Vysočině třetí v pořadí. V současné době běží projekt už v pěti městech. Letos se k nám připojilo také město Třebíč. S projektem jsme začínali ve Velkém Meziříčí," informovala Šárka Venkrabcová z Vysoké školy polytechnické Jihlava.

Podle Táni Křížové, zástupce Kraje Vysočina, je Univerzita třetího věku skvělý projekt, který se mezi dříve narozenými těší velkému zájmu. Další ročník ale začne v Brodě až v lednu 2016. „V Domově pro seniory budou probíhat stavební úpravy. Univerzita se bude muset přesunout do Krajské knihovny Vysočiny, ale tam budou volné prostory až příští rok," vysvětlila Křížová.

Zájem o studium byl od začátku

Podle ředitelky Domova pro seniory Havlíčkův Brod Hany Hlaváčkové byl už první akademický rok Univerzity třetího věku vydařený. Zúčastnil se ho tehdy vysoký počet posluchačů.

V Kraji Vysočina bude v ostatních městech Univerzita třetího věku pokračovat od září. Senioři se budou moci vzdělávat ve Velkém Meziříčí, Pelhřimově, Žďáru nad Sázavou a nově také v Třebíči. Projekt připravil odbor sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina ve spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava.

„Ke studiu mohou být přijati občané České republiky starší 50 let, podmínkou přitom není předcházející středoškolské vzdělání účastníka. Stačí včas podat přihlášku, výukové skupiny jsou naplňovány do kapacity 25 posluchačů," říká Petr Krčál, radní Kraje Vysočina pro oblast sociální a prorodinné politiky. Prioritou vzdělávání seniorů na Vysočině je právě to, že se vzdělávání uskutečňuje nejen v budově Vysoké školy polytechnické Jihlava, ale lektoři vyjíždí za seniory i do jednotlivých měst, kde se výuka koná v domovech pro seniory, školách a knihovnách. Přednášky mohou navštěvovat nejen senioři žijící doma ve svých bytech, ale také uživatelé domovů pro seniory a domovů pro osoby se zdravotním postižením. Výuka probíhá formou přednášek, seminářů a cvičení, která vedou erudovaní akademičtí pracovníci VŠPJ a významní odborníci z praxe. Posluchači po absolvování kurzu neskládají žádné zkoušky, po dohodě s přednášejícím mohou dobrovolně vypracovat závěrečnou práci na téma, které si sami zvolí podle zaměření jednotlivých přednášek. Přednášky, semináře a cvičení probíhají v předem stanovených termínech, jedná se vždy o dvě výukové hodiny po 45 minutách a to ve čtrnáctidenních cyklech.