Ti mluvili o situaci na současném trhu, novinkách, na místě si prohlédli výstavu vzorků a na pozemcích zemědělské akciové společnosti z Havlíčkovy Borové také pokusné parcely s celkem 215 odrůdami brambor.

„Na semináře jezdíme často. K naší profesi to prostě patří. Dozvíme se aktuální informace a také se tu dají navázat nové kontakty," říkají třeba bramboráři, kteří do Oudoleně dorazili až z jižní Moravy.

„Brambory jsou stále jednou z nejlepších a nejlevnějších zelenin, to je třeba míti na paměti. Navíc v kontextu požadavků Evropské unie jsme s nimi lépe připraveni, než u jiných komodit," uvedl na zasedání třeba Miloslav Chlan, předseda Ústředního bramborářského svazu České republiky.

Přesto však plochy, na kterých se brambory pěstují, v České republice stále klesají. Ostatně situaci v zemědělství ve svém projevu poměrně ostře kritizoval Jiří Zvolánek z havlíčkoborovského družstva, který péči o brambory zasvětil velkou část svého života.

Kritika situace

„Třeba na Havlíčkobrodsku je úplně zlikvidováno zemědělské školství. Jediná škola podobného ražení zůstala v Humpolci a raději se snad ani neptejte, co tam je za obory. Pro nadřízené orgány jsme pouze skupinou lidí, která jim obtěžuje život a když je s cenami zle, vše se svede na zemědělce. Jenže situace není tak jednoduchá, sami jsme k cenám tlačeni," přednesl před zaplněným sálem Zvolánek.

Ten se zamyslel i nad předpokládanou letošní úrodou. Jaká však bude, to si ani on netroufal blíže odhadnout.

„Alespoň u nás je dost ploch, kde se sázelo pozdě a kolik by se mohlo sklízet, vážně netuším. Pokud nebude vhodné počasí, brambor bude nedostatek a lidé si třeba zvyknou na něco jiného. Počasí se podepsalo i na jiných plodinách, jako je obilí a řepka, a určitě se to projeví na výnosech," doplnil Zvolánek.

Na semináři byli přítomni i poslanci Petr Zgarba (ČSSD) a Pavel Kováčik (KSČM). Ti právě Jiřího Zvolánka již poněkolikáté navrhli na medaili za zásluhy. „Václav Klaus na toto téma neslyšel, říkal, že jeho zásluhy jsou malé. Jenže poděkování za tvrdou práci patří vám všem a Jiří Zvolánek je toho symbolem," zmínil Kováčik.