Půjde o vůbec první laparoskopickou věž v provedení 3D v brodské nemocnici. „Celek se skládá z hlavních komponent zajišťujících možnost zobrazení ve 3D, to znamená z kamerové jednotky podporující současně 2D i 3D zobrazení, široký monitor s rozlišením 4K s podporou 3D zobrazení, výkonný LED světelný zdroj a 3D videolaparoskop se dvěma CCD čipy pro snímání 3D obrazu,“ popsala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Novinka bude sloužit primárně na urologii, ale využívat ji mohou i chirurgové. „Tato laparoskopická věž nám umožní zkvalitnění urologické operativy, ale bude ji možné využívat i pro některé chirurgické výkony,“ upřesnila Černo.

„Dle slov primáře urologického oddělení Tomáše Málka laparoskop přinese především urychlení operativy, výrazně lepší zobrazení a zkrácení doby operativy. Zákroky jsou totiž mnohem preciznější, pohodlnější a bezpečnější, ale hlavně rychlejší a šetrnější. Snižuje se riziko krvácení během operace i poranění okolních struktur, zvyšuje se kvalita výkonu,“ vyzdvihla mluvčí.

Moštování v Pohledu má ve své režii spolek zahrádkářů.
V Pohledu od října začínají zahrádkáři s moštováním

Celková cena nového přístroje je jeden a půl milionu korun bez DPH. Město přispěje milionem. „Dotaci ve výši milionu korun jsme měli z rozpočtu města připravenou už z minulého roku. Nyní jsme ji schválili,“ sdělil místostarosta Havlíčkova Brodu Vladimír Slávka.

Brodští radní ze svého rozpočtu přispívají na přístrojové vybavení nemocnice každý rok. „Loni jsme dostali pět set tisíc korun na ventilátor na dětské oddělení, předloni stejnou částku na YAG laser pro oftalmologii a v roce 2016 milion korun na 3D ultrazvuk pro gynekologické oddělení,“ připomněla Černo.