21. června 1944 se při bojové operaci nad francouzským územím zřítil k zemi bombardér britského královského letectva. Seděl v něm ani ne třicetiletý borovský rodák Josef Stránský spolu se svým kolegou Františkem Boudou. Ani jeden z nich se tak ze své další válečné mise nevrátil.

V sobotu, o dalších sedmdesát let později, prošel hřbitovní branou u kostela v Havlíčkově Borové průvod, jehož členové ve svých rukách nesli věnce. Ty za tichého přihlížení několika desítek dalších návštěvníků položili u pomníku padlých obou světových válek. Na desce, která připomínala padlé během druhé světové války, opět stálo jméno Josef Stránský.

V Havlíčkově Borové si tak o víkendu připomenuli památku svého rodáka, který v řadách RAF položil svůj život během bojů proti Hitlerovu Německu. Ten se narodil před sto lety a před sedmdesáti lety naposledy usedl do kokpitu svého bombardéru.

Důstojné piety se zúčastnili nejen letcovi příbuzní, vedení obce a borovští občané, ale i zástupci poslanecké sněmovny či ministerstva obrany, členové Czech Spitfire Clubu, Klubu vojenské historie nebo Československé obce legionářské. Poklonit se letcově památce přišel i jeden z posledních žijících československých členů RAF, Imrich Gablech.

„Na hrdiny, kteří neváhali položit svůj život za vlast, by se zapomínat nemělo," řekl na improvizovaném pódiu například Josef „Joe" Vochyán z Czech Spitfire Clubu a jeho slova jistě hovořila za všechny přítomné.

Po zhruba dvacetiminutové ceremonii pak do nebe poslali válečnému pilotu, který byl mnohokrát za svoje bojové úsilí oceněn, pozdrav i dvě stíhačky Gripen, které v rámci piety přelétly nad borovským kostelíkem.

Vzpomínková akce později pokračovala v muzeu, kde se nachází expozice věnovaná právě Josefu Stránskému, a u zdejší sokolovny.
Věrný model legendární stíhačky

Tady si zase mohlo početné publikum prohlédnout či dokonce usednout do věrného modelu britské stíhačky Spitfire nebo spatřit ukázku výbavy pilotů britských královských perutí. A zájem byl opravdu velký.

„Je dobře, že se taková akce uskutečnila a jsme za to rádi. Když jsme byli děti, nemohlo se na strýce vzpomínat veřejně, protože tehdejší režim tomu nepřál," zavzpomínala u modelu stíhačky Ivana Nejedlá, příbuzná letce Stránského.

Večer pak v Havlíčkově Borové ještě proběhla přednáška o Čechoslovácích v britském královském letectvu.

„Celkově šlo o jistě důstojné uctění památky našeho rodáka. Jeho odkaz by neměl být u nás v Havlíčkově Borové zapomenut. Na tom je třeba stále pracovat," konstatoval starosta Havlíčkovy Borové Oto Hájek.

Kdo byl Josef Stránský, nositel DFC?
Josef Stránský se narodil 10. 12. 1914 v Havlíčkově Borové. V roce 1934 maturoval v Pardubicích na průmyslovce a o rok později nastoupil vojenskou službu. V roce 1936 se přihlásil do letecké akademie. Po okupaci přes Polsko odešel do Francie, kde již byl za četné bojové operace vyznamenán francouzským válečným křížem. Po porážce Francie odjel do Velké Británie, kde působil u čs. 311. bombardovací peruti RAF. Za útok na německou ponorku v srpnu 1942 dostal nejvyšší britský letecký řád – DFC. Od března 1944 byl velitelem letky u 21. peruti RAF, která prováděla taktické nálety, jako jeden z mála Čechů se tak zúčastnil spojenecké invaze ve Francii. Z bojového letu 21. 6. 1944 se však nevrátil a trosky jeho letounu se našly na pobřeží Normandie. Pohřben byl na hřbitově St.Valery-en-Caux ve společném hrobě B 31-32. Josef Stránský byl za svoje zásluhy mnohokrát vyznamenán, mimo jiné čtyřikrát Československým válečným křížem nebo medailí Za chrabrost před nepřítelem. V roce 1991 byl povýšen do hodnosti plukovníka In memoriam.

Jitka Štefáčková