Kubeš působí ve škole v Brodě jako učitel odborného výcviku. Je zakladatelem školní soutěže baristů a dobrá káva je pro něj skoro smyslem života. „Letošní ročník je první. Účastní se ho víc než tři desítky soutěžících z hotelových škol v celé republice. Máme dvě kategorie. Junioři a senioři. Do druhé kategorie se totiž hlásí i učitelé,“ říká pedagog.

V Havlíčkově Brodě měří síly u kávovarů baristé z Olomouce, Havířova, Brna, dokonce až ze slovenské Nitry. Jejich úkolem je před přísným zrakem poroty připravit ukázkové espresso, kapučíno, a kávový nápoj s tajemným názvem flathwite. Kávovary syčí o sto šest.

Studentce Petře Urbanové z hotelové školy z Třebíče se klepou kolena. „Vezměte si to. Já nemůžu,“ říká a nabízí šálek vynikající kávy s našlehanou pěnou. Jak říká ke kávě ji přivedla učitelka. „Vysvětluje nám jak je káva zajímavá, vypráví nám o ní. Já kávu piju, ale jen v kavárně,“ dodává studentka.

Tak vypadá gastrostudio hotelové školy v Brodě
Hotelová škola v Brodě má nadčasové gastrostudio. Podívejte, jak to tam vypadá

Další soutěžící Helena Jadrná je z Poděbrad. „Měli jsme ve škole baristiku. Mám kávu ráda. Chodím do jedné kavárny na praxi,“ dodává Helena a také přizná, že má trému a strach.

Není divu. Na zdárný průběh soutěže dohlíží ostřížím okem dva skuteční odborníci. Roman Pospíchal z České barmanské asociace nebo Adam Troubil, pětinásobný mistr ČR v přípravě kávy. Držitel titulu Mistr kávy, který tvrdí, že život je krátký na špatnou kávu.

Podle učitele Leoše Kubeše je cílem soutěže hlavně studenty naučit a poznat dobrou kávu. „ Já mám preso rád. Ale to, co v některých restauracích vydávají za preso, se nedá pít,“ povzdechne si. Dobrá káva záleží podle Kubeše na mnoha věcech. „Nejen na druhu kávy, ale i na tom jaká je hygiena v kavárně. Jak se kavárník o přístroje stará, jakou má hrubost mletí kávových zrn i jakou používá vodu,“ vysvětluje Kubeš. Ve škole vede baristický kroužek Žijeme kávou. Pochvaluje si jak zájem studentů tak i skvělý přístup a podporu od vedení školy.