Petiční akci organizoval ve městě spolek Dobrá společnost.

„Je to tak málo, protože jsem podpisy sbírala jen po známých a jeden výtisk jsem zanechala v Informačním centru Chotěboř. Nedostala se tak ve známost dostatečně širokému okruhu lidí," vysvětlila Lucie Dostálová za spolek Dobrá společnost důvody, proč se na petici objevilo tak málo podpisů. Vždyť ke střídání času se vede intenzivní debata každý rok. Například tradiční novinkový serwer uspořádal na toto téma anketu a 87 procent účastníků ankety chce letní čas zrušit.

„Škoda, že jsem o petici nevěděl, hned bych ji jel podepsat. Neexistuje důvod, proč čas měnit. Pokud to někomu vyhovuje, může na jaře vstávat v pět místo v šest. Fabriky můžou mít letní a zimní rozvrh. Tady se bavíme o povinnosti celé společnosti dvakrát do roka něco měnit, s dopadem na dopravu a vůbec všechno. K tomu není žádný obhajitelný důvod," konstatoval například odpůrce letního času Zdeněk Wágner z Havlíčkova Brodu.

Podle Lucie Dostálové ale nic není ztraceno. Každý další zájemce si může petici vytisknout na adrese: www.foronlyonetime.eu/cz, podepsat ji, popřípadě nechat podepsat své známé, a zaslat ji obratem na uvedenou adresu.

Petice proti neustálému střídání zimního a letního času.

„Změnu času považuji za nepřirozený a ničím neopodstatněný zásah do biorytmu člověka. Od té doby, co mám malé děti, si toto uvědomuji intenzivně, neboť je změna času vždy velmi negativně ovlivní," zdůraznila Lucie Dostálová, proč petici podepsala. Ona sama ji ale nevytvořila. Autorem je iniciativa For only one time, za kterou stojí lidovecký senátor Petr Šilar.

Lidovci tvrdí, že v Česku chybí pro zrušení letního času širší politická vůle, chtějí proto změnu prosadit přes Brusel. Plánují přimět Evropskou komisi ke zrušení letního času prostřednictvím novinky Evropské unie, petice s nejméně milionem podpisů. „Pokud je autoři petice seženou, přenese se jejich požadavek na půdu Evropské komise, která k němu musí zaujmout stanovisko, a Evropského parlamentu. Ten k danému tématu uspořádá veřejné slyšení," vysvětlil senátor, s tím, že původní důvody, proč byl čas změněn, už dnes neplatí.

„Prvotním důvodem byly ekonomické úspory. Šetřit se mělo na osvětlení v ulicích i v domácnostech. Byl to velmi omezený pohled na komplexní problematiku biorytmů člověka. Nyní již je vědecky dokázáno, že posunutí času dvakrát do roka způsobuje řadě lidí zdravotní a psychosomatické potíže. Navíc se také ukázalo, že i ony prvotní ekonomické důvody jsou mylné – k úsporám prakticky nedochází a naopak se objevují vyšší nepřímé náklady," zdůraznil senátor Šilar.