Králičí hop je nová sportovní disciplína, při které králíčci skáčou přes překážky.

„Již v 9 hodin začala soutěž v rovinné dráze lehké, následovala střední a těžká dráha. Během této disciplíny mají králíčci za úkol překonat sérii různě obtížných překážek. Rozdíl mezi jednotlivými drahami je samozřejmě v náročnosti dráhy, kterou musí králíček absolvovat. V co nejlepším čase a udělat co nejméně chyb," přiblížila dopolední program hlavní pořadatelka Lada Šípová Krejčová.

Králičí agility

Dopolední program zakončila atletická disciplína skok vysoký, ve kterém se představili republikoví šampióni. Hned po obědě pokračovala soutěž doprovodným programem v podobě králičích agilit. Ty probíhají na chlup stejně jako ty psí, tedy králíček má za úkol překonat sadu překážek ve správném pořadí.

„Na Mistrovství České republiky jsem už podruhé. Kvalifikovala jsem se ve střední rovinné dráze a parkuru se svým králíčkem Xenie Golden Kids. Líbí se mi zdejší atmosféra a jsem moc ráda, že je tady i mnoho diváků," prozradila Vladimíra Bernardová z Rychnova nad Kněžnou, která jistě patřila mezi nejstarší závodnice.

Specialitou České republiky je to, že se Králičímu hopu věnují především děti. Naopak jinde ve světě je situace zcela opačná a soutěží především dospělí.
Mistryní České republiky ve skoku vysokém se stala Andrea Kratochvílová se svým králíčkem Hopíkem. Ten doslova vyletěl do výšky osmdesáti centimetrů.

„Hopík má až moc energie. Dokonce s ním nemusím tolik trénovat jako s ostatními. Králičímu hopu se věnuji už dva roky. Se svými králíčky se pravidelně umisťuji v jednotlivých disciplínách králičího hopu po celé republice. Ve své sbírce mám i jedno druhé místo z Mistrovství Evropy," pochlubila se čerstvá mistryně Kratochvílová.

Zájem je velký

Odpolední program pokračoval druhou atletickou disciplínou ve skoku dalekém, parkuru lehkém, středním a těžkém. „Dnes jsou tady závodníci z celé České republiky, kterým se podařilo kvalifikovat na jednotlivých soutěžích během roku. Kritéria jsou velmi přísná. Pokud by nebyla, není v našich možnostech stihnout mistrovství během jediného dne," řekl za pořadatele Jindřich Šíp.

Ten dodal, že jejich očekávání byla naplněna.

„Pevně věříme, že dnešní soutěž opět pomohla většímu rozšíření povědomí o této sportovní disciplíně. Dokonce tady byli diváci ze Slovenska a Maďarska. Zároveň jsme rádi, že můžeme letošní šampióny v jednotlivých disciplínách podpořit i finančně. První tři nejlepší vždy získají finanční příspěvek na cestu do Švýcarska, kde na přelomu ledna a února proběhne Mistrovství Evropy," uzavřeli pořadatelé Lada a Jindřich Šípovi.

Filip Brož