„Prodej desítky zasíťovaných parcel se uskutečnil letos na jaře. Prodali jsme šest parcel za cenu 625 korun za čtvereční metr. Ta je podle mě přiměřená, neboť, což je důležité, zahrnuje nejen cenu za pozemek, 550 korun za čtvereční metr, ale také daň z přidané hodnoty," uvedl starosta města Tomáš Škaryd (ČSSD).

Radnice má podle něj v plánu dosáhnout toho, aby lokalita Boží muka měla jednotný urbanistický řád. „Proto budou muset mít rodinné domky předem daný vzhled. Kdyby si každý zájemce o bydlení nechával zvlášť zpracovat studii domku jiným architektem, nemuselo by to podle starosty věci prospět," zdůraznil Škaryd. Nedodržení urbanistického řádu bude město pokutovat.

„Zbývající čtyři parcely pro rodinné domky už nebudeme prodávat v soutěži, ale tomu, kdo o ně projeví zájem jako první," dodal starosta.

Nové parcely mají na Božích mukách přibývat i nadále, město jedná se soukromými vlastníky pozemků.

Souběžně s tím, jak se na Božích mukách zvyšuje počet domků, do budoucna by jich mělo být až sto, začíná město řešit nejenom vzhled, ale také funkčnost budoucí městské čtvrti. Podle Škaryda by se v této lokalitě měly začít objevovat služby, jako jsou restaurace, cukrárna, kadeřnictví a podobně. „Řešili jsme i názvy nových ulic. Vzhledem k tomu, že domky vznikly na zemědělských pozemcích, budou to názvy inspirované zemědělstvím. Třeba Ovesná, Jetelová nebo Ječná," upřesnil starosta.

Zasíťování a prodej parcel v lokalitě Boží muka probíhají v několika etapách.

První rozhodnutí připravit v těchto místech parcely padlo zhruba před osmi lety, kdy zastupitelstvo odsouhlasilo uvolnění peněz na výstavbu technické infrastruktury pro 28 rodinných domků.

Plány zahrnovaly zejména vybudování nových komunikací, které by plynule navazovaly na stávající městské části, chodníky, parkovací místa a inženýrské sítě. Dále kanalizaci, plynovod, elektřinu i telefonní kabely.

Prodej prvních devatenácti parcel se uskutečnil před šesti lety. O parcely se licitovalo, prodaly se téměř okamžitě. Radnice nabízela pozemky pro jednotlivé domky i řadovky. Žádoucí byl už tehdy jednotný vzhled.

Chotěboř ale není v současné době v regionu Havlíčkobrodska jediným městem, ve kterém vzniká nová čtvrť s novými ulicemi. Také okresní město se již v dohledné době pochlubí na Rozkoši pěticí nových ulic.

„Tyto nové ulice ponesou jména brodských významných architektů a stavitelů. Konkrétně pak Josefa Šupicha, Emila Králíčka, Stanislava Bechyně, Františka Lišky a Břetislava Tolmana," připomněl havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09) s tím, že v lokalitě Rozkoš najde postupně svůj nový domov na pět stovek lidí.