V areálu Pivovaru Chotěboř, se uskutečnil už druhý ročník soutěže o nejlepší guláš k pivu.

„Soutěže se zúčastnilo osm soutěžních týmů z hospod z celé republiky. Podmínkou je, aby u nich nabízeli pivo z Chotěboře. Vybírali jsme je ze stovek hospod a restaurací. Nešlo nám jen o to, kolik našeho piva prodají, ale jestli mají dobrou pověst, a zda se u nich dobře vaří," informoval sládek Pivovaru Chotěboř Oldřich Záruba.

Osm vzorků

Osm vzorků guláše hodnotila odborná porota v čele s populárním televizním kuchařem Jiřím Babicou. Svoje body udělila i veřejnost. „Ochutnat tolik vzorků guláše to je moc i na chlapa. Mě osobně, chutnal nejvíc guláš, který se tuším jmenoval loupežnický. Byl opravdu pikantní," konstatoval Milan Hladík z Chotěboře.

„U každého guláše hodnotíme chuť, barvu, měkkost masa. Pak dáváme body navíc například za to, zda si kuchař přivezl vlastní chleba. I takoví tady jsou. Myslím, že všichni soutěžící zaslouží pochvalu, za to, že dělají své hospodě nebo restauraci dobré jméno. Nikde jsme neochutnali studenou omáčku a tvrdé maso," prozradil něco málo z náročné práce poroty Jiří Babica.

„Každý rok jsme pořádali na podzim zabíjačkové hody. Loni zvítězil guláš. Pro velký úspěch opakujeme soutěž i letos," upřesnil sládek Záruba.

Guláš se servíroval na dvoře pivovaru Chotěboř, přímo z kotlů, pod kterými se topilo dřevem. Například šéfkuchař Pavel Hospodka z chotěbořské hospody U Nádraží nabízel guláš s vypovídajícím názvem Drakův guláš. „Na téhle soutěži jsme poprvé. Guláš jsem vymyslel sám, název má podle mě, protože mi kamarádi říkají draku. Guláš obsahuje například hovězí líčka a hovězí krk. Samé kvalitní maso, dostatek koření," popsal svůj guláš šéfkuchař Hospodka.

Návštěvníci si u vstupu do areálu zakoupí hlasovací lístek, na který u každého stánku dostávají ochutnávku," vysvětlil jednoduchý princip podobný například soutěžím o kvalitu vín sládek Záruba. Návštěvníci pivovaru si mohli prohlédnout i prostory, kde se chotěbořské pivo už sedm let vaří.

Absolutní vítěz mohl být ale jenom jeden. Zlato si z druhého chotěbořského gulášobraní odnesla právě chotěbořská hospoda U Nádraží, druhá byla hospoda Na Točně z Havlíčkova Brodu a na třetím místě, stejně jako loni, skončila pražská hospoda Ilf.