Hned při vjezdu do vsi je vidět vysoká budova, kterou nyní zakrývá lešení. Krupská základní škola. Hned vedle obecního úřadu nejdůležitější budova v obci. V současné době ji Krupá nechává celou rekonstruovat. „Je to největší investiční akce roku, za sedmnáct milionů korun. Začali jsme s ní loni. Byla to nutnost. Ve škole se propadaly stropy a uhnívaly střešní trámy. Na jednu stranu je smutné, že je škola zavřená kvůli koronaviru, ale zase můžeme bez problémů dokončit rekonstrukci, bez toho abychom řešili, kam žáky přestěhovat. Až bude škola hotová, bude to chlouba obce. Přibude nová třída, kabinet, sociální zařízení,“ popsal situaci starosta Václav Plodík.

Dům v Dolní části návsi v Dolní Krupé kde měla Česká pošta rizikovou pobočku.
Trojnásobné přepadení bylo pro pošťačky šok. Lupiči k přepážce přišli s pistolí

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkŠkola v Dolní Krupé už něco pamatuje. Vyučovat se tu začalo dokonce už v roce 1727, kdy byla zásluhou vrchnosti upravena zádušní chalupa. Pravděpodobně původní stará fara. Roku 1840 daroval škole měšťan František Lamprecht osm knih, jež byly v té době vysoce ceněnou hodnotou, a dal tak základ školní žákovské knihovně. Roku 1843 baron Karel Mladot rozdělil školu na dvě třídy. První byla v západním křídle zámku, druhá ve staré zádušní chalupě. Baron si však stále uvědomuje její nedostatky a klíčila v něm myšlenka postavit školu novou. Povolení ke stavbě získal roku 1858 a v roce 1861 v ní zahájil vyučování.

Dneska má škola v Krupé přes 70 žáků. Provoz zajišťují 3  učitelé. V současné době je základní škola rozdělena na 3 třídy, ve kterých se vyučují žáci 1. až 5.ročníku. Školu navštěvují žáci z Dolní Krupé, z Horní Krupé, ze Zálesí a z Knyku. Se základní školou spolupracuje školní družina. Všichni žáci se mohou v rámci účastnit  plaveckého výcviku v Havlíčkově Brodě.

Hudební festival Sázafavest.
Letošní Sázavafest se ruší: dvacátý ročník oblíbeného fesťáku se o rok přesouvá

Možnost mít školu a dnes už také mateřskou školku v místě, oceňuje například Petra Plodíková, která v obci žije přes 30 let. „Až bude naše malá větší, nebudeme ji muset někam do školy nebo školky vozit. Na vesnici je větší klid než ve městě. Je to i bezpečnější prostředí pro děti. V místě máme poštu, dokonce i slušně zásobený obchod. Jen k doktorům musíte jezdit, ale Dolní Krupá leží na půl cesty mezi Havlíčkovým Brodem a a Chotěboří. Autobus jezdí každou chvíli,“ konstatovala mladá maminka.

Dolní Krupá

První písemná zmínka: 1283
Počet obyvatel: 423

Dolní Krupá je zřejmě jednou z mála obcí na Havlíčkobrodsku, která má svoje vlastní vlastivědné muzeum. Vzniklo na květnou neděli 14. dubna 1957. Tehdy nadšený milovník přírody a historie Josef Čapek, nalezl nedaleko dnes chráněného smrku pod Ronovcem první keramický zlomek nádoby z 13. století. Již týden na to vznikl základ vlastivědného kroužku pro Ronovec a okolí. „Muzeum? Tak to je teď zavřené. Nikdo tam dneska není. Kvůli koronaviru je zavřené prakticky všechno. Mám v obci hospodu a ta je zavřená taky. Společenský život tady kvůli nákaze prakticky skončil. Jinak je Dolní Krupá k životu příjemná a klidná vesnice,“ poznamenal zdejší hostinský Kamil Hájek.

Jak dodal, s ohledem na nedávný prodej parcel se vesnice rozrostla o několik nových rodin. Ovšem, jak poznamenal Hájek, má to i svoje negativa. „Jsem také místní zastupitel. Přiznám se, že jsem parcely s velkou radostí nevítal. A není to jen moje špatná zkušenost. Do vesnice se přistěhovali noví lidé, kteří tu ale jenom přespávají. Společenský život obce je moc nezajímá a co je nejhorší, nejsou tady ani trvale hlášení. Takže obci neplatí za služby jako jsou popelnice, psi, neplatí daně, ale služby od obce vyžadují,“ poznamenal zastupitel.

Kostel, zřícenina a hřbitovní kaple

Obec Dolní Krupá.Obec Dolní Krupá.Zdroj: Deník/Štěpánka SaadouniZa nejzajímavější objekt v obci považuje starosta Plodík, kromě kostela svatého Víta a nedaleké zříceny hradu Ronovce hřbitovní kapli. „Ta by určitě stála za fotografii,“ doporučil. Kaple stojí u hřbitovní zdi. Havlíčkobrodské patrioty potěší, že v době kdy ji stavěli, se ujal prací známý brodský architekt Josef Šupich z tehdejšího Německého Brodu. Zajímavý je zdejší oltář, který vyrobili synové Petra Bůška ze Sychova, který je rovněž známý řezbářským vyzdobením interiéru zámku Sychrov. Stavba kaple včetně vybavení stála v této době skoro 2000 zlatých.

Čím se může obec pochlubit v současnosti, to je podle Kamila Hájka multifunkční hřiště. „Hřiště slouží pro míčové hry. Máme na hřišti umělý povrch. Zájemci si mohou zahrát kopanou, florbal, nohejbal, volejbal, tenis, basketbal a badminton.“ dodal.

Obec Dolní Krupá je členem Dobrovolného svazku obcí Krupsko. Vznikl v roce 2004. Jak upřesnil starosta Plodík, jeho hlavní činnost je zaměřená na podporu rozvoje členských obcí. To je Horní Krupá, Dolní Krupá, Rozsochatec, Radostín, Skuhrov a Olešná.

Tipy na výlet: 

Hrad Ronovec

Zřícenina hradu Ronovec.Zřícenina hradu Ronovec.Zdroj: Deník/Jaroslav LoskotHrad Ronovec, původně nazývaný Sommerburg (Letní hrad), je bývalý raně gotický hrad, nyní hradní zřícenina, kterou turisté najdou mezi Dolní Krupou, Břevnicí a Kojetínem. Byl vystavěný kolem roku 1262 na základech staršího roubeného hrádku, který vyhořel. Hrad měnil často majitele a od roku 1544 je uváděný jako pustý. Devastaci hradu urychlili hledači pokladu v 18. a 19. století, dnes jsou hradní zdi zakonzervované. Na místě je pamětní deska Josefa Čapka, místního patriota a zakladatele muzea v Dolní Krupé. Od roku 1963 je chráněný jako kulturní památka.

Naučná stezka Údolí řeky Doubravy

Asi šestnáct kilometrů od Dolní Krupé najdou milovníci přírody západně od Chotěboře naučnou stezku Údolí řeky Doubravy. Nachází se v Chráněné krajinné oblasti Železné hory a vede od Horního Sokolovce až k Bílku. Poučení na vycházce přinese naučná stezka dlouhá čtyři a půl kilometru. Obsahuje jedenáct zastavení s informačními tabulemi. Procházka po stezce je středně náročná a vyrazit na ni mohou turisté po celý rok.

Havlíčkův Brod

Revitalizace parku Budoucnost Havlíčkův Brod.Revitalizace parku Budoucnost Havlíčkův Brod.Zdroj: Stavby VysočinaAsi sedm kilometrů od Dolní Krupé mohou výletníci navštívit město Havlíčkův Brod. Malebné historické centrum doplňují četné památky, kostely a zbytky hradeb. Kousek od centra najdou milovníci procházek park Budoucnost s několika rybníky, vodopádem a řadou vycházkových cest. Parkem prochází okružní naučná stezka a navazuje na něj síť cyklostezek.