Bude umístěn v oddělení pro dospělé čtenáře, které během letních prázdnin čeká modernizace. Automat začne fungovat od září. Knihovna si od něj slibuje úsporu času pro knihovníky a rychlejší odbavení s větším komfortem pro uživatele. Uvedla to ředitelka knihovny Veronika Peslerová.

Zařízení snímačem přečte čtenářovu průkazku a také kód z každé vypůjčené knihy a zanese je na čtenářův účet. „Návštěvník může knihy vhodit do biblioboxu před knihovnou a další knihy si vypůjčit tímto způsobem, takže vůbec nemusí přijít do kontaktu s knihovníkem," řekla Peslerová. Náklady kolem 300 tisíc korun knihovna uhradí ze svého investičního fondu.

Místo na automat zbude v knihovně díky změně dispozice, která bude součástí modernizace oddělení pro dospělé. Knihovna je v budově Staré radnice od roku 1974, ze stejné doby je i většina zařízení a nábytku. „Staré regály nahradí nové, vyměníme také podlahovou krytinu," řekla Peslerová. Náklady na modernizaci dosáhnou přibližně 800 tisíc korun, většinu uhradí kraj.

Na Vysočině je přes 600 knihoven, jejich počty se každoročně mírně mění podle momentálních možností obcí. Například v roce 2009 bylo v kraji 614 knihoven, o dvě méně v roce 2010 a o rok později 622 knihoven. „Aktuální počet bude znám ke konci února," řekla Peslerová.

Počet čtenářů 
rok od roku roste

Počet návštěvníků knihoven v kraji však podle ní každoročně mírně narůstá. „V roce 2009 jsme měli 74 tisíc registrovaných čtenářů, v roce 2011 jich bylo už 76 500 a za loňský rok jistě ještě stoupne," uvedla ředitelka. Podle ní je možným důvodem ekonomická krize, kvůli níž lidé méně knih nakupují, a o to častěji chodí do knihoven. Knihovny zároveň nabízejí řadu aktivit, které jsou přístupné zdarma.

Čtenáři mohou v celém Kraji Vysočina vybírat z přibližně 2,850 milionu knih. Ročně v síti knihoven přibude kolem 30 000 nových knih, menší počet se jich naopak vyřadí.

Bibliobusy 
se nevyplatí

Přes výrazně venkovský charakter Vysočiny nejsou v kraji v provozu takzvané bibliobusy. „Analýza i zkušenosti z jiných krajů nás přesvědčily o nevýhodnosti pojízdných knihoven. Pořízení vybaveného autobusu v řádu milionů korun a následný provoz by byl finančně náročnější než aktuální provoz malých obecních knihoven," řekla Peslerová.

Při počtu 704 obcí a přibližně 620 knihoven jsou podle ní knihy čtenářům na Vysočině dostupné v každé větší obci. O bibliobusech se proto na Vysočině neuvažuje.

Jaroslav Buček (ČTK)