V Kulturním domě Ostrov najdete více než 160 vystavovatelů. Většina vystavovatelů se na veletrh pravidelně vrací, ale každý rok přibývá několik nových a zajímavých nakladatelství a projektů. Letos to budou mj. nakladatelství Littera Silesia, Limonádový Joe, Nezávislý podmelechovský spolek, Institut Václava Klause či Echo 24.cz a také dvě nakladatelství pro ty, kdo se bojí matematiky: MatfyzPress a Matika pro spolužáky.

Svěrák i Pawlowská

V doprovodném programu vystoupí při čteních, besedách a autogramiádách téměř 150 spisovatelů, překladatelů, ilustrátorů a dalších zajímavých lidí ze světa knih.

Návštěvníci, kterých by podle odhadů mohlo být více než 16 tisíc, se dočkají jak svých oblíbených hvězd, tradičních hostů veletrhu (Zdeněk Svěrák, Michal Viewegh, Martin Hilský, Ivan Kraus, Václav Klaus, Ivan Klíma, Jiří Grygar, Václav Větvička…), tak letos poprvé několika píšících a kreslících celebrit (přijede populární Halina Pawlowská, herečky a blogerky Marika Šoposká a Berenika Kohoutová, či malíř, básník a písničkář Jiří Slíva), mnoha skvělých českých spisovatelek (Bianca Bellová, Sára Vybíralová, Eva Tvrdá, Dora Kaprálová, Irena Obermannová, Dora Čechova, Markéta Harasimová, Olga Walló, Jana Richterová, Radka Třeštíková aj.) a spisovatelů (Michal Šanda, Jiří Dědeček, Martin Reiner, dlouho očekávaný Miloš Urban, Tomáš Míka, David Zábranský, Michal Přibáň, Jiří Hájíček a mnoho dalších).
Překladovou literaturu měla zastoupit severská fantasy, ale Fin Bengt Pohjanen účast na festivalu nakonec odvolal z rodinných důvodů.

Mnoho programů vychází z motta letošního veletrhu, jímž jsou úvodní slova české hymny: Kde domov můj? Kde je náš domov, a jaký vlastně je? Na to odpoví autoři v pořadech a knihách, věnované moderní české historii.

Například Luděk Navara a Miroslav Kasáček v knize o tragických událostech v Babicích A přece budu blízko, Josef Mlejnek v knize rozhovorů Volyň je tam v dáli, Jiří Padevět v kruté knize Krvavé léto, Aleš Palán v napínavé detektivce Ratajský les, Miloš Doležal v už druhé knize o umučeném faráři Josefu Toufarovi Krok do tmavé noci, Ivana Denčevová a Michal Stehlík v knize Rozděleni železnou oponou a mnoho dalších. Na otázku v mottu ovšem existuje i podstatně kratší odpověď: Domov je tam, kde jsou knihy.

Littera Astronomica

K veletrhu už tradičně patří soutěže a předávání cen. Kraj Vysočina, Město Havlíčkův Brod a Tiskárny Havlíčkův Brod, udělí ceny za nejkrásnější knihy veletrhu, Česká astronomická společnost udělí cenu Littera Astronomica za literární popularizace astronomie.
A vylosovaní návštěvníci dostanou ceny při opakovaném losování vstupenek: kolekce knih z knihkupectví Kanzelsberger a několika dalších nakladatelů, nevinný zájezd do Maďarska od cestovní kanceláře M Tour, vinné ceny z Francie od firmy Pozdní sběr, vstupenky do nejkrásnějšího zámku Vysočiny ve Světlé nad Sázavou a další.

K veletrhu patří také výstavy (Karel IV., Broučci Jana Karafiáta a Jiřího Trnky, minivýstavka Šárky Satrapové a navíc jedna Neviditelná výstava) a dokonce i rockový koncert skupiny Krausberry.