Nově budou platit za komunální odpad i cizinci žijící na území města, stejně jako osoby, které zde nemají trvalý pobyt, nicméně zde žijí a odpad produkují.

Podle starosty města Jana Tecla je důvodů ke zdražení hned několik. „Především náklady na svoz, třídění a likvidaci komunálního odpadu rostou. Občané dosud platili 500 korun ročně, od Nového roku to bude 600 korun. Umožňuje nám to novela zákona, která povoluje městům a obcím zvýšit poplatky za komunální odpad na tisíc korun ročně. V sousední Jihlavě se bude platit 720 korun, v některých dalších městech to bude až 700 korun," upřesnil starosta. A pro ilustraci uvedl několik konkrétních čísel.

Město Havlíčkův Brod nezvedalo poplatky za komunální odpad celých pět let. Svoz, třídění a likvidaci komunálního odpadu dotuje město Havlíčkův Brod částkou devět milionů korun za rok. Například zhruba před pěti lety se občané podíleli na nákladech za komunální odpad 75ti procenty, letos je to již jen 46 procent.

Nepopulární, ale nutné opatření

„Zvyšovat poplatky je nepopulární opatření, ani mně se to moc nelíbí, ale je to pro ekonomiku města, bohužel, nutné," povzdechl si starosta. Navýšení poplatků za komunální odpad se obyvatelům města samozřejmě nelíbí a upozorňují na některé skupiny obyvatel, které si s placením hlavu nelámou, nebo se mu všemožně vyhýbají.
„Někteří, jde hlavně o sociálně nepřizpůsobivé, nejen že neplatí za odpady, ale dokonce házejí svůj odpad do cizích popelnic," stěžují si někteří brodští občané, například pan Milan z Havlíčkova Brodu. S tím si ale město podle starosty Tecla dokáže, díky novele zákona, poradit.

„Tak například v minulosti nebylo možné vybírat poplatky od cizinců žijících na území města. To podle novely zákona už možné je, stejně jako vybírat poplatky od občanů, kteří sice nemají na území města trvalý pobyt, ale žijí zde a obrazně řečeno plní popelnice odpadem stejně jako každý jiný.

Nicméně v souvislosti s navýšením poplatků za komunální odpad nastává otázka, zda se tím nezvýší i počty dlužníků. Podle mluvčí městského úřadu, Aleny Doležalové, jsou neplatičů za odpad stovky.

„U některých není možné pohledávky vymoci, protože jsou v těžké sociální situaci, nemají práci ani majetek, takže exekuce postrádá smysl. U některých neplatičů, kde není sociální situace tak tíživá, stačí upozornit na možnou hrozbu exekuce," podotkla mluvčí.

Podle starosty města Jana Tecla se nechce město chovat asociálně vůči lidem, jejichž finanční situace není růžová, a proto poskytuje určité úlevy.
„Například každé třetí dítě v domácnosti má na poplatcích za komunální odpad poloviční slevu. Od poplatků jsou osvobozeny například osoby, které jsou v léčebně dlouhodobě nemocných nebo děti, které byly umístěny do některého sociálního zařízení, dětského domova či výchovného ústavu," uvedl starosta několik příkladů, kdy se město snaží vyjít v úpravě poplatků občanům vstříc.

Nejenom Havlíčkův Brod se potýká s nárůstem cen za komunální odpad. Ve stejné situaci je například obec Podmoklany na Chotěbořsku, která se kvůli tomu chystá zcela změnit svozový systém.
„Poplatky extrémně nemůžeme zvyšovat, přestože obec doplácí na odpady 110 tisíc korun ročně a vybere pětačtyřicet tisíc. Proto jsme se rozhodli zredukovat počet kontejnerů a pokusit se zavést takzvaný pytlový systém," informoval starosta Podmoklan, Jiří Zatřepálek.

Městys Štoky umožňuje svým obyvatelům, aby si několik bytových jednotek mohlo platit dohromady jednu popelnici, případně aby ten, kdo prokáže, že třídí odpad natolik kvalitně, že žádné popelnice nepotřebuje, byl od platby osvobozen.