Čtyři hladové krky vylíhnutých mláďat potravou po celý den poctivě „na střídačku" zásobuje samice i samec. Umístění hnízda naproti vchodu do rekreační chalupy dokládá, že tento pták se adaptoval na život v blízkosti člověka a úspěšně žije i hnízdí v těsném sousedství lidských sídel. Domovinou kosa je celá Evropa a jižní Asie, byl však introdukován i do Austrálie a na Nový Zéland. Ruský název tohoto ptáka je drozd černý. Není divu, kos patří do rodu drozdovitých. 

Ivo Havlík