„KoDuS je bytový dům s nájemním bydlením pro osoby ve věku 60 a více, kterým bydlení v tomto domě umožní prodloužení jejich soběstačnosti a nezávislosti, k čemuž přispěje i nastavený komunitní způsob života na principu sousedské výpomoci. Důraz je kladen na mezilidské vztahy a zachování osobní nezávislosti každého jedince,“ vysvětlila za městský úřad v Havlíčkově Brodě Markéta Firychová.

Komunitní dům za více než 10 milionů stavělo město Havlíčkův Brod na Rozkošské ulici v Havlíčkově Brodě. Jedná se o objekt se třemi nadzemními podlažími, ve kterém bylo vybudováno 10 bytových jednotek - šest bytů o velikosti 1+kk, čtyři byty o velikosti 2+kk. Ke každé bytové jednotce náleží sklepní kóje a terasa. Každý byt je vybaven kuchyňskou linkou s digestoří, sklokeramickým dvouplotýnkovým vařičem, elektrickou troubou a lednicí. Koupelna je vybavena sprchovým koutem, závěsným WC, umyvadlem a přípravou pro napojení pračky.

Historik Jiří Pernes byl v úterý hostem Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě. Se studenty debatoval na téma rozpadu Rakousko-uherské monarchie a vzniku samostatného Československa.
Před spaním jsem si listoval učebnicí dějepisu, říká Jiří Pernes

Kromě bytových jednotek je podle Firychové v domě společný sdílený prostor, který by se měl stát centrem společných aktivit obyvatel Komunitního domu seniorů.

„Nájemné by mělo být tak do šedesáti korun za čtvereční metr. Myslíme si, že je to věc potřebná a velmi důležitá. Chtěli jsme moderní bydlení v klidném prostředí, které je blízko od středu města a jezdí zde městská hromadná doprava," řekl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS) a dodal na vysvětlenou, proč město stavělo dům pro seniory na Rozkoši. „Lidé si tam staví rodinné a řadové domy a dalších sedm parcel na městských pozemcích je vyhrazeno pro bytové domy," dodal Tecl.

Cílovou skupinou jsou podle Firychové osoby ve věku 60 a více, které prokáží, že jejich průměrný čistý měsíční příjem období 12 kalendářních měsíců před uzavřením nájemní smlouvy nepřesáhl 1 násobek průměrné měsíční mzdy v případě 1 členné domácnosti nebo 1,2 násobek v případě 2 členné domácnosti.

Tato skutečnost bude doložena Prohlášením o výši ročních příjmů ke dni podání žádosti. Samozřejmě zájemce o bydlení nemůže být v exekuci. „Nájemní smlouva bude uzavřena s účinností od 1. října 2018 na dobu určitou 2 let. Nájemní smlouva bude obsahovat ujednání o obnovování nájmu na dobu určitou v případě, že nájemce neoznámí, že nehodlá v nájemním vztahu pokračovat. Nájem se prodlouží vždy o dva roky,“ vysvětlila Firychová.

Ilustrační foto
Fronty v papírnictví: Za prvňáka rodiče utratí patnáct stovek