Obec využila bezplatně zapůjčených kontejnerů od autorizované obalové společnosti EKO-KOM a rozšířila stávající sběrnou síť. Občanům i návštěvníkům obce se tak zkrátila vzdálenost ke kontejnerům a tím se zvýšila i jejich motivace pro správné nakládání s odpadem.

V obci mají čtyřicet kontejnerů na tříděný odpad. Na šestnácti stanovištích jsou rozmístěny sběrné nádoby na papír, plasty, sklo a směsný komunální odpad. Dále mohou občané třídit i biologický odpad ze zahrad a domácností, nebezpečné odpady, objemný odpad či kovy.

Občanům byla poměrně nově nabídnuta i možnost pytlového sběru, jako doplnění stávající sběrné sítě, které se však využívá pouze okrajově. Do budoucna plánuje vedení obce další, menší rozšiřování sběrné sítě, spíše se však zaměřuje na její zhuštění. Momentálně mají zažádáno o dotace na dalších deset kontejnerů, z toho šest na papír, dále pak dva na plasty a dva na papír.

Chyběly hlavně nádoby na papír

„V poslední době se zvýši
la poptávka po možnosti třídění papíru, doposud ho nebylo mnoho. Situace se řešila tak, že děti nosily papír do škol, nebo se vozil do jedné určené místnosti. Následně se dvakrát ročně volala svozová firma, která si jej odvezla. Systém však přestal být dostačující, především z důvodu, že obec má na délku celých čtrnáct kilometrů, není proto pro občany jednoduché dojíždět 
s papírem na druhý konec," řekl starosta obce Václav Kadlec.

Krásná Hora plně využívá možností krajského projektu Intenzifikace odděleného sběru a zajištění využití využitelných složek komunálních odpadů, včetně jejich obalové složky, v rámci kterého společnost EKO-KOM obcí bez-platně zapůjčuje kontejnery na tříděný odpad. V Kraji Vysočina je barevných kontejnerů už téměř 18 tisíc.

„Vysočina patří k těm lepším krajům v celkové výtěžnosti papíru, skla, plastů a nápojových kartonů v přepočtu na jednoho obyvatele a rok. Ročně každý obyvatel Vysočiny průměrně vytřídí přibližně 43,5 kilogramu odpadů. A pokud k problematice budou všechny obce přistupovat stejně jako Krásná Hora, určitě se toto číslo ještě zvýší. Je totiž evidentní, že když lidem vytvoříme podmínky pro pohodlné třídění odpadů, budou třídit," věří regionální manažerka EKO-KOM Jana Úšelová.

Krásná Hora není však jedinou obcí v regionu, která se do projektu zapojila. Aktivně se přidal třeba městys Havlíčkova Borová nebo obce Jeřišno, Skuhrov či Bezděkov. Jen v posledních měsících nové bezplatné kontejnery na Havlíčkobrodsku a Chotěbořsku získalo sedm obcí, které se podělily o dodávku více než dvaceti zbrusu nových sběrných nádob.